Skip to main content

Política

Les declaracions es podran aprovar sense unanimitat

  • Josep M. Roca

El nou Reglament Orgànic Municipal, eina que serveix per regular el mateix govern, l'estructura administrativa i el compliment de funcions dins de les lleis vigents, inclourà un apartat dins l'àmbit de funcionament del Ple que permetrà aprovar les declaracions institucionals que es proposin sense necessitat que hi hagi la unanimitat dels 27 regidors electes. Provaria probablement amb una majoria qualificada o condicionada, que a Santa Coloma s'haurà de pactar, ja que el govern actual en aquest mandat ja compta amb dos terços dels regidors.

La resta dels partits s'han posat d'acord que eviti que Vox boicotegi aquestes declaracions, com va fer a l'últim ple del consistori amb tres mocions a proposta en conjunt dels altres quatre grups amb representació municipal. A la junta de portaveus, la negativa de Vox va impedir que mocions sobre el 25N, les ciutats defensores dels drets humans i un dia d'acció per a la infància esdevinguessin declaracions institucionals, com era el desig dels altres 25 regidors.

El portaveu de Vox aprofita cadascuna de les mocions que es presenten per fer proselitisme de les seves idees, portant les seves disquisicions a punts tangencials i alguns allunyats de la moció que es debat allargant-ne molt el torn. Les seves intervencions al ple van fer recordar a l'alcaldessa que en mandats anteriors es va establir un màxim de temps per a cada intervenció i les rèpliques corresponents. Amb la irrupció de la Covid i els plens telemàtics, la regulació de temps es va deixar d'utilitzar, malgrat que el rellotge continua presidint les reunions plenàries.

Al nou ROM, es vol incloure un altre article que prohibeixi poder presentar la mateixa moció o una altra de semblant si aquesta ha estat rebutjada abans que transcorri un any des que es debatés per primera vegada. És el que va passar aquest ple de desembre, quan Vox va tornar a presentar una altra moció contra l'amnistia, que a l'octubre va presentar el PP i que es va desestimar amb els vots del PSC i ERC. Com va passar de nou perquè el PP i Ciutadans es van remetre al seu vot al ple anterior.