Skip to main content

Política

Victòria del PP a les europees i el PSC s'alça a Santa Coloma

  • Xavi López

Les eleccions europees celebrades el passat 9 de juny ens han deixat al PP com a guanyador a nivell estatal, amb un 34,19% dels vots, situant-se quatre punts per davant del PSOE, que ha obtingut un 30,18%. En tercera posició ha quedat Vox amb un 9,62% dels vots. Altres partits amb representació destacada han estat Ara Repúbliques (4,91%), Sumar (4,65%), Se acabó la fiesta (4,59%), Podemos (3,28%), Junts (2,54%) i CEUS (1,61%).

Resultats a Santa Coloma de Gramenet

Els resultats dels principals partits a la nostra ciutat han estat els següents:

- PSC (PSOE): 14.651 vots
- PP: 5.133 vots
- Ara Repúbliques: 2.381 vots
- Vox: 2.249 vots
- Sumar: 1.551 vots

Comparació amb els resultats de 2019

En comparació amb les eleccions de 2019, el PSC ha obtingut 14.651 vots, una disminució respecte als 18.449 vots de 2019, però amb un augment percentual de 5,75 punts fins al 47,19%. El PP ha experimentat un creixement significatiu, passant de 2.552 vots (5,73%) a 5.133 vots (16,53%), un increment de 10,80 punts.

Per contra, Ara Repúbliques ha vist una baixada dels seus resultats, amb 2.381 vots (7,67%) enfront dels 5.870 (13,18%) de 2019, una baixada de 5,51 punts. Vox ha augmentat la seva presència, passant d'1.028 vots (2,30%) a 2.249 (7,24%), un increment de 4,94 punts.

Participació

La participació de la ciutadania colomenca ha estat del 40,31%, significativament inferior al 57,39% registrat en les eleccions europees de 2019. Dels 31.165 vots emesos, 201 han estat en blanc i 122 han estat declarats nuls, representant un 0,39% del total.

Distribució dels escons

Tot i que el PSOE ha estat el partit més votat a Santa Coloma, les eleccions europees es regeixen per una circumscripció única a nivell estatal, i els escons es distribueixen en funció dels resultats nacionals. Dels 720 diputats del Parlament Europeu, Espanya n'envia 61, que s'integraran en els diversos grups ideològics del Parlament.

Aquestes eleccions no necessiten la formació de pactes entre partits a nivell nacional per enviar els representants a Europa, ja que els diputats s'assignen directament segons els resultats obtinguts a nivell estatal.

L'Ajuntament treballa per reparar els serveis després de l'incendi

  • Josep M. Roca / Dani Mormuz

L'Ajuntament de Santa Coloma ha emès un comunicat on ha explicat que està treballant per restablir els serveis afectats per l'incendi que es va produir entre la nit de dissabte i diumenge, a un pàrking del carrer Sant Carles, 74, sota l'escola Sant Just. L'accés romandrà tancat fins que es verifiqui que l'ambient a l'interior del pàrking és respirable i no representa cap perill per usuaris i usuàries. 

Un cop assegurades aquestes condicions, les persones podran accedir per retirar els seus vehicles i/o comprovar-ne l'estat. La reobertura de l'accés estarà supeditat a les condicions de ventilació i seguretat que es determinin en les properes avaluacions que realitzin els serveis d'emergència.

Per la seva part, agents de la Policia Local portaran a terme una comprovació exhaustiva de l'estat dels vehicles afectats i asseguraran la seguretat de l'edifici per prevenir l'accés no autoritzat. També s'ha activat el pla d'emergències municipal per coordinar els diferents serveis municipals en el seguiment i resolució d'aquesta emergència. 

Afectacions a les escoles

Els i les alumnes de l'Escola Sant Just i de l'Escola Bressol l'Oreneta veuran afectat el desenvolupament normal de les seves activitats. L'incendi que s'ha produït a la planta baixa de l'edifici ha afectat el subministrament d'aigua i als baixants del centre. A més, la presència de sutge en nombroses estances del centre impedeix el desenvolupament normal de les activitats.

Davant aquesta situació, els serveis municipals estan treballant per restablir el subministrament d'aigua i netejar les àrees afectades. L'objectiu és garantir que les condicions tornin a la normalitat amb la major rapidesa possible.

Mentrestant, les activitats de l'Escola Sant Just es traslladaran temporalment a les instal·lacions properes de LA CIBA (Passeig de Llorenç Serra, 64) per minimitzar la interrupció dels serveis educatius. L'horari escolar es mantindrà sense canvis.

A més, es posaran a disposició del centre equipaments culturals i esportius perquè puguin desenvolupar les seves activitats mentre duri aquesta situació d'emergència. El servei de menjador es mantindrà a LA CIBA, però serà proporcionat mitjançant un servei de càtering.

En el cas de L'Escola Bressol L'Oreneta, les activitats del centre s'han reubicat a les noves instal·lacions d'El Blauet, a la confluència dels carrers Amèrica i Prat de la Riba. Com és una instal·lació de recent construcció, des de l’Ajuntament s’estan fent totes les gestions amb la màxima agilitat per tal que tingui la mínima afectació a les famílies. Per això, el dilluns 10 de juny, no es podrà oferir el servei de l'escola, tal com ja s'ha comunicat a les famílies.

Degut a aquesta circumstància, s'establirà un dispositiu d'acollida excepcional a LA CIBA per a aquells que no disposin d'alternativa per deixar els seus fills i filles.

 

Foto: Ajuntament de Santa Coloma

 

Eleccions europees: incendi al pàrking sota l'escola Sant Just

  • Josep M. Roca

Un incendi en l'interior del pàrking existent sota l'escola Sant Just (al carrer de Sant Carles) ha estat a punt d'inutilitzar l'escola com a seu electoral. Passades les quatre de la matinada d'aquest diumenge una patrulla de la Policia Local ha vist sortir fum per sota de la porta metàl·lica. Avisats els bombers, s'ha pogut comprovar que a la planta -1 del garatge s'estaven cremant sis vehicles i dues motos que estaven estacionats. 

L'arribada de tres dotacions dels bombers de Catalunya i diverses patrulles de la policia municipal i ambulàncies ha causat rebombori al barri to i ser molt d'hora. S'ha tancat el pas pel carrer Sant Carles entre Cultura i Francesc Moragas.

La primera procupaciò, un cop controlat el conat, i del qual no s'han facilitat més dades hores d'ara, ha estat saber si el fum i el foc havien fet mal al col·legi que en tres hores havia d'obrir com a col·legi electoral. 

Eleccions europees

Aquest diumenge 9 de juny, se celebraven eleccions al Parlament Europeu,uns comicis que tenen lloc cada cinc anys. Els colomencs, com tots els ciutadans dels països membres de la Unió Europea, estan cridats a les urnes per escollir els 61 eurodiputats que representaran l'Estat espanyol a la cambra europea.

Els col·legis electorals obriran a les 9h i estaran oberts per exercir el dret a vot fins les 20h. Tenen dret a vot els ciutadans i ciutadanes espanyols inscrits al cens electoral i residents al país o a l'estranger, així com la ciutadania d'altres països de la UE resident a Espanya.

El cens electoral es pot consultar en el següent enllaç: https://oiac.gramenet.cat:10003/CensElectoralEur/CercadorCens.aspx. En total, 77.196 persones podran votar a Santa Coloma en les 134 meses habilitades en 23 col·legis electorals.

Per votar, caldrà acreditar-se amb DNI, passaport i/o carnet de conduir, documents originals i amb fotografia. També es pot presentar l'aplicació miDGT i la targeta de residència (en el cas de ciutadans i ciutadanes de la UE que en tinguin).

Per tal de vetllar per la igualtat d'oportunitats en l'accés als locals electorals, les persones que tinguin dificultats de mobilitat podran sol·licitar per telèfon, al 934 624 016, un servei especial i gratuït de transport fins al seu col·legi electoral del qual se’n faran càrrec persones voluntàries de la Creu Roja.