Skip to main content

Política

El pressupost municipal serà de 149 milions el proper any

  • Josep M. Roca

Els pressupostos municipals, que s'aprovaran inicialment al proper Ple municipal, seran continuistes. Un creixement del 3,8% farà que la xifra total que gestionarà el consistori (que inclou l'Ajuntament, les tres empreses municipals i el Patronat de la Música) s'elevi als 149,2 milions d'euros en ingressos, la xifra més alta mai pressupostada. Les despeses previstes –148,6 milions– són una mica menors, ja que l'exercici global de les empreses s'espera que acabi en un lleuger benefici.

Les xifres que es manegen en les previsions pressupostàries s'assemblen poc a les que es poden veure en tancar l'exercici, pel fet que s'incorporen per mor de subvencions i altres partides quantitats que, alhora, es poden destinar a despeses no previstes. Tot i això, suposen un punt de partida.

Amb les quantitats que s'aprovaran, l'Ajuntament afrontarà uns pressupostos equilibrats, com marca la llei, en 133,8 milions d'euros. Les xifres indiquen que el 34,04% de les despeses (46,7 milions) es destinarà a pagar als funcionaris i treballadors. Una despesa que suposa un creixement del 9,33% respecte de l'any passat.

Per contra, el 53% del pressupost (dins d'aquesta quantitat està consignat el cost del personal utilitzat) es gastarà a atendre actuacions i programes de promoció social i polítiques d'igualtat (20,2M), educació (16,3M), benestar comú -és a dir, neteja i manteniment- (14,4M), seguretat ciutadana (10,8M) i habitatge i urbanisme (9,8M).

El govern colomenc es gastarà tot el que ingressi, tenint en compte que únicament el 28% són ingressos directes del ciutadà i que un 54,9%, més de la meitat dels ingressos, procedeixen de transferències corrents, bàsicament de l'Estat i d'altres administracions com la Generalitat que aporta, de moment, 7,8 milions i la Diputació que ja ha comunicat que n'ingressarà 3,8. Del govern central també se'n reben 4,2 milions de la part proporcional dels impostos indirectes.

Ple extraordinari, demà 7 de novembre

Per aprovar els pressupostos s’ha convocat un plenari municipal extraordinari pel proper dimarts dia 7 de novembre en sessió que se celebrarà a dos quarts d’una del migdia.
L’ordre del dia del Ple tindrà com a únic punt del dia l’aprovació inicial dels pressupostos municipals per a l’any 2024.

L’aprovació està garantida per la majoria absoluta del govern que formen PSC i C’s. L’oposició podrà argumentar el seu posicionament als números municipals.