Skip to main content

Política

Pitarque, Open Arms i Al Aaddam, premis Alcalde Boada 2023

  • Toni Salvador

Una nova platea plena a vessar torna a celebrar els valors republicans a Santa Coloma de Gramenet. El lliurament dels Premis Alcalde Boada van tornar a omplir l’Auditori Can Roig i Torres el passat dijous 26 d’octubre, enguany en la seva tercera i consagrada edició.

Un reconeixement als “herois i heroïnes de la nostra societat”, va definir la regidora a l’Ajuntament de Santa Coloma Gemma Espanyol sobre uns guardons que aquest any han continuat expandint els seus horitzons.

El primer premi, dedicat a un Ciutadà (o Ciutadana) de la ciutat, va anar a parar a mans de l’històric activista veïnal Josep Pitarque. Un dels savis de Santa Coloma, Pitarque consta com un dels fundadors de l’AVV del Raval, de la que va ser primer president, i amb el seu discurs va fer gala de carisma per relatar el seu pas pels moviments socials de la ciutat, pels quals va arribar a ser sentenciat al desterrament. 

Seguidament, l’exdiputada d’ERC al Congrés dels Diputats, Maria Carvalho Dantas, va entregar el premi a la reconeguda ONG catalana Open Arms en reconeixement de la seva “defensa dels drets humans i el dret a la vida digna i segura” de les persones. Així, la present secció dels premis dedicada a una Entitat de Catalunya transcendeix per primer cop Santa Coloma, aquesta vegada entregant el guardó a una organització amb origen a Badalona.

Finalment, la comunicadora i activista antiracista Safia Al Aaddam va rebre el premi al Ciutadà (o Ciutadana) de Catalunya de mans de la regidora de Santa Coloma i secretària d’organització del Jovent Republicà, Noemí Egea. D’aquesta forma, Al Aaddam s’uneix a l’expresidenta de l’ANC i del Parlament, Carme Forcadell, i a l’expresident d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart com a receptors del reconeixement.

Previ als tres guardons habituals, en aquesta ocasió els ‘republicans’ van aprofitar la cita per retre homenatge a Jaume Sayrach, mort el passat 1 de gener. Eugeni Madueño, periodista i amic íntim de l’il·lustre sacerdot, periodista, polític i filòsof, va recollir el premi i va instar el consistori a realitzar-li l’homenatge institucional que, al seu judici, mereix.