Skip to main content

Política

Homenatge a Celestí Boada, exalcalde i víctima del franquisme

  • Carlos Alcivar

El programa de Memòria Històrica de Santa Coloma recorda el 84è aniversari de l’afusellament de Celestí Boada i Salvador, exalcalde republicà de Gramenet del Besòs. Avui, 18 d’octubre, es farà una ofrena floral a la Rambla del Fondo, específicament al monument dedicat a la seva memòria. Mateix dia en què Celestí Boada va ser afusellat i enterrat a la comuna del Cementiri de Montjuïc, un 18 d’octubre de 1939. L’acte institucional començarà a les 18 h.

Amb la col·laboració del Museu Torre Balldovina i de l’Ajuntament,  l’homenatge a Celestí Boada també és un record de totes les víctimes del franquisme amb motiu del Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i de la Repressió de la Dictadura Franquista.

Celestí Boada fou una figura molt important de la ciutat. Sindicalista agrari i polític, és elegit regidor de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en les eleccions d’abril de 1934 en la candidatura de la Coalició d’Esquerres Catalanes, liderada per ERC. Més tard exercí la segona tinença d’alcaldia.

Durant la Segona República en guerra, va formar part del Comitè Revolucionari de Santa Coloma, a través de la Unió de Rabassaires i ERC. Amb la dissolució del comitè, es forma el Consell Municipal, el qual serà alcalde de la població l’octubre de 1936.

Recolzat per la ciutadania, però, Celestí Boada va ser empresonat per les tropes franquistes. Acusat de rebel·lió militar, d’haver participat en els Fets d’Octubre de 1934 i de dues morts per elements radicals anarquistes a l’inici de la Guerra Civil.

3a edició dels Premis Alcalde Boada

En nom de l’edil afusellat, Celestí Boada, el grup local d’Esquerra Republicana celebra els Premis Alcalde Boada el pròxim 26 d’octubre. La tercera edició se celebrarà a l’Auditori de Can Roig i Torres a les 19:00 hores. En total s’entregaran tres guardons, els quals reconeixen la defensa dels valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat de ciutadans i entitats.

Els Premis Alcalde Boada compten amb tres categories dedicades, en primer lloc, a una persona de la ciutat de Santa Coloma, en segon lloc, a un ciutadà de Catalunya i, finalment, a una entitat, preferiblement, de la ciutat

El jurat encarregat d’escollir els premiats està format per l’historiador José María Corral; la directora del Museu Torre Balldovina, Magda Clavell; la vicepresidenta del CEP, Núria Hoyo; el president d’ERC Gramenet, Àngel Izquierdo; la militant del jovent Republicà Marina Casas i les membres de la comissió dels premis Nico Díaz i Montse Siles.