Skip to main content

Política

Els colomencs votaran diumenge a les eleccions generals

  • Marina Tovar

76.691 colomencs i colomenques han sigut cridats a votar aquest diumenge 23 de juliol. Els ciutadans hauran d'anar a una de les 134 meses repartides en 23 col·legis electorals, amb un document d'identitat (DNI, passaport o carnet de conduir) per poder acreditar-se. Des de les 9 del matí fins a les 20h podran exercir el seu dret a vot. Cada colomenc té assignat la Secció i la Mesa en què haurà de votar, tots han d'haver rebut la seva targeta censal, però també es pot consultar aquí.

La ciutadania ha d'escollir els 350 diputats que formaran part del plenari del Congrés i els 208 senadors que conformaran el Senat. En els col·legis electorals es trobaran amb dos sobres, un de blanc per escollir els membres del Congrés, i un de color sèpia pels del Senat. Els candidats per al Congrés estan en llistes tancades i bloquejades, l'elector només ha d'escollir la papereta del seu partit i posar-la al sobre. En canvi, en el Senat es vota a la persona, escollint 3, 2 o 1 candidats entre els que figuren a la papereta única que recull a tots els candidats de totes les formacions que es presenten a les eleccions per cada circumscripció.

A les últimes eleccions generals, celebrades el 10 de novembre de 2019, hi havia més de 78 mil residents de Santa Coloma cridats a les urnes. D'aquests, el 30,7% es van abstenir, una xifra superior al 25,3% d'electors que no van votar tan sols uns mesos abans, el 28 d'abril de 2019.

Menys electors que a les municipals

El nombre de meses i col·legis és el mateix que en les eleccions municipals, tot i que hi havia 209 electors més. Aquests es corresponen als ciutadans estrangers comunitaris en situació regulada, i els no comunitaris que tinguin un tractat on permetin als ciutadans espanyols votar en aquell país, que només poden votar en el procés electoral municipal.

L'abstencionisme a les eleccions municipals sol ser molt més elevat que a les generals. El 28 de juliol, només va votar el 51,6% del cens, molts menys que a les generals del 2019, però una xifra similar al 53% que van votar a les autonòmiques.