Skip to main content

Política

Les claus del ple municipal abans de l’inici el nou mandat

  • Josep M. Roca

El nou Ajuntament colomenc es constituirà el  dissabte 17 de juny a les 12 del matí, com succeirà a tots els municipis espanyols alhora. En la sessió constitutiva, es conforma una mesa d’edat en la qual el president és el regidor de més edat i el secretari, el més jove. En aquesta oportunitat seran el popular Miguel Jurado, 70 anys, i Aitor Navarro, de Vox, els encarregats de portar la sessió.

La sessió comprova les credencials, que és obligatori presentar abans de començar el ple, així com les incompatibilitats que hi pugui haver. Els regidors sortints han d’haver fet la declaració de béns, mentre que els nous hauran de presentar les seves.

Els membres de la mesa d’edat prendran el jurament als 27 regidors i així quedarà constituïda la corporació municipal pel nou mandat. Acabat aquest protocol, es procedirà a l’elecció de l’alcalde o alcaldessa entre els caps de llista dels partits amb representació municipal. A Santa Coloma, la votació és secreta amb la introducció d’una papereta dins d’una urna. 

Prendrà possessió, amb el lliurament simbòlic de la vara de batlle, el cap de llista més votat si hi ha majoria absoluta en la votació, que serà el cas de Santa Coloma. Si no fos així, seria escollit alcalde el cap de la llista més votada. Queda clar que Núria Parlon serà nomenada alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet per cinquena vegada consecutiva des de 2009. El mateix dia, l’alcaldessa signarà el decret de funcionament provisional de l’ajuntament.

I el ple extraordinari convocat per l’oposició?

El 9 de juny, dia de l'última data legalment possible, se celebrarà el Ple Municipal extraordinari que van sol·licitar els tres grups de l'oposició. El govern municipal aprofitarà fins a l'últim dia legal possible perquè "no disposem de més informació de la que ja coneixen, perquè li ho hem explicat a tots els membres de la corporació", afirma Parlon.

L'oposició va sol·licitar conèixer novetats de la querella presentada per un inquilí, Jaume Torrent (que no és propietari en el PERI) contra dos exregidors i un arquitecte municipal presentada en 2020. El govern municipal va informar de la mateixa a principis de l'any següent, però la citació dels tres querellats per a aquest mes de juny va ser aprofitat per l'oposició per a acusar, per part d'algun candidat, de manera clara i assenyalant directament a l'alcaldessa, de corrupció municipal.

La realitat és que aquesta denúncia no es va formular contra el consistori ni aquest s'ha personat en la causa, amb el que no rep la informació judicial. "Hi ha persones particulars de les quals hem de preservar la presumpta innocència".