Skip to main content

Política

Santa Coloma torna a les urnes després de dos anys i mig

  • Toni Salvador

Els colomencs tornaran a exercir el seu dret a vot després de dos anys i mig sense acudir a les urnes. En aquesta ocasió, igual que a la resta d'Espanya, tindran l'opció de triar els candidats que volen que els representin a l'Ajuntament els pròxims quatre anys. Una tasca, encara que simple en la seva execució, més difícil que mai, ja que és l'any que més opcions es presenten: fa quatre anys es van presentar deu partits, i en 2023 es presenten tretze.

L'última experiència en què Santa Coloma va obrir els col·legis electorals va ser en el 2021, concretament per les eleccions al Parlament de Catalunya. Una ocasió insòlita, just entre restriccions derivades de la crisi sanitària, la qual cosa va reduir la participació respecte a l'anterior cita electoral en un 24,6%. Com és costum a la ciutat, el PSC va ser clar vencedor, encara que amb el menor nombre de vots dels últims anys, 14.000. Esquerra Republicana, el partit que va guanyar les eleccions, va obtenir el segon lloc, amb 5.015 vots, seguit per Vox, En Comú Podem i Ciutadans.

Just abans de la pandèmia, els colomencs van acudir a votar dues vegades, encara que van participar en tres eleccions. Les primeres, les anteriors municipals i les europees, alhora. En les locals, el PSC de Núria Parlon es va imposar amb més contundència que mai en unes eleccions, obtenint la majoria absoluta més inflada de la seva història, amb 22.913 vots. C’s, en un moment dolç de la seva història, recolzat per la victòria en les autonòmiques del 2017, va obtenir el lideratge de l'oposició. Finalment, ECP i ERC van aconseguir els vots suficients per a entrar en el ple, mentre que PP i SOM Gramenet, marca blanca de la CUP, van perdre els seus sis escons. Aquests últims, per la mínima: es van quedar a vuit vots.

En les generals de 2019, i és per això que a final d'any tornaran a haver-hi, va augmentar i molt la participació (69,01%), amb victòria clara per al PSC, amb 18.906 vots; ECP, amb 10.284 i ERC, amb 6.085, seguits pels tres partits espanyols de la dreta: C’s, PP i Vox.

Fotografia: anteriors eleccions al Parlament de Catalunya (Andreu Fernández, 2021)