Skip to main content

Política

Jordi Cuixart, Felipe Moreno i Mainada, premis Boada

  • Toni Salvador

Esquerra Republicana de Gramenet entrega els premis Alcalde Boada. Enguany en la segona edició, els guardonats han estat Jordi Cuixart, Felip Moreno i l'esplai Mainada, persones i entitats a les quals se'ls ha reconegut la seva defensa dels valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat. Les categories presentades a la gala han estat dedicades a una persona de la ciutat de Santa Coloma, a un ciutadà o ciutadana de Catalunya i a una entitat, que preferiblement s'atorga a una de la ciutat.

Mentre que l'any passat l'escenari escollit fou el del Museu Torre Balldovina, en aquesta segona edició la cerimònia s'ha dut a terme a l'auditori de Can Roig i Torres, en una gala emotiva i amb una platea a vessar. En primer lloc, ERC va reconèixer la tasca de Jordi Cuixart com a empresari, activista i, especialment, represaliat per la seva activitat política al capdavant d'Òmnium Cultural des del 2015 fins al febrer d'enguany. En no poder personar-se a la cita, ja que a hores d'ara viu a Ginebra coordinant la branca internacional d'Òmnium, va escriure una carta d'agraïment. Rodolfo del Hoyo, soci d'Òmnium i, durant molts anys, membre de la Junta Directiva del Barcelonès Nord, va recollir el premi en el seu nom.

Pel que fa al premi a l'entitat, aquest va ser concedit a l'Esplai Mainada, enguany en celebració del seu 40 aniversari, el qual van abastar fa dos anys tot i que no l'havien pogut commemorar com cal per la pandèmia. Fundat l'any 1980, descendeix de la tradició de lleure del Foc Nou a la parròquia Major de Santa Coloma i compta, per tant, amb una llarga tradició pel que fa a l'educació, a més de formar part del teixit que sustenta la identitat colomenca i els seus valors democràtics, humans i socials.

El punt àlgid de la cerimònia va estar amb el premi a un ciutadà o ciutadana de la ciutat. En aquest cas, Felipe Moreno (a la fotografia), militant antifranquista, va endur-se el premi com a persona de Santa Coloma defensora dels valors republicans per la seva tasca com a coordinador de Catalunya i Balears de la querella Argentina pels crims del franquisme i la seva condició com a represaliat del franquisme en primera persona. L'exdiputat d'ERC al Congrés Joan Tardà va fer-li entrega del guardó, acompanyat d'una emotiva presentació en la qual va recordar un dels viatges al país llatinoamericà en què també va participar.

Les propostes d'aquesta edició han sigut analitzades per un jurat format per: José Maria Corral i Belorado, historiador, Magda Clavell i Miejimolle, directora del Museu Torre Balldovina; Albert Noguera i Carreras, expresident del Centre Excursionista Puig Castellar; Àngel Izquierdo i Rius, president d'ERC Gramenet; Mar González i Capsir, portaveu del Jovent Republicà; i Nicolàs Díaz i Bayona, membre de la Comissió Alcalde Boada.