Skip to main content

Economia

Subvencions europees para reduir la despesa energètica d'edificis

  • Toni Salvador

L'Ajuntament de Santa Coloma es compromet amb el pla de rehabilitació d'habitatges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El passat 24 de gener, el tinent d'alcaldessa d'Habitatge i Energia, Toni Suárez, va dirigir una xerrada informativa amb els veïns i les administracions de finques de la ciutat per a fer ressò de les ajudes i subvencions a la rehabilitació d'habitatges, provinents dels fons europeus Next Generation. L'acte va ser la posada en marxa de la nova campanya informativa del consistori en col·laboració amb l'AMB i el Consorci Metropolità de l'Habitatge sobre aquest pla.

El programa en qüestió posa una línia de 100 milions d'euros fins a 2026 a la disposició de gairebé la totalitat de les comunitats de propietàries i propietaris de la metròpolis, incloent-hi Santa Coloma. L'objectiu del finançament és promoure la realització d'obres de rehabilitació en edificis principalment residencials que acreditin una millora de l'eficiència energètica.

Segons Suárez, l'AMB agafa el testimoni de l'ajuntament després de l'experiència prèvia del model d'Àrees de Conservació i Rehabilitació, dutes a terme en el 2016 al carrer Pirineus i present ara just sota, al carrer Mas Marí. Així i tot, declara el regidor, "no hi ha precedents d'una convocatòria així pel que fa al finançament, gràcies als fons de la Unió Europea, i les condicions per a la població".

Ajudes de fins a tres mil euros fins el juny de 2026

El pla de l'AMB per a millorar l'eficiència energètica dels edificis residencials és una de les ramificacions del pla de rehabilitació d'habitatges metropolità. Segons les bases de la convocatòria, qualsevol propietari d'un habitatge situat en un dels 35 municipis de l'àrea pot demanar l'ajuda.

Per part seva, l'AMB es compromet a aportar el 40 % del cost de l'actuació, el qual ha de ser com a mínim de 1.000 €, arribant fins a un màxim de 3.000 € d'ajuda. La reforma ha de reduir la demanda energètica anual de calefacció i refrigeració almenys un 7 % o reduir el consum d'energia primària no renovable un 30 %.