Skip to main content

Cultura

Es presenta la reedició del llibre de contes Elionor de Josep Sol

  • Dani Mormuz

El dimarts 25 de juny, es va presentar una nova reedició del llibre de contes Elionor de l’escriptor colomenc Josep Sol. L’acte va tenir lloc a la sala Miquelet del Teatre Segarra.

El llibre Elionor es va publicar originalment l'any 1935. És un recull de deu contes on es retraten les històries de diferents personatges sotmesos a la vida quotidiana i vulgar. El narrador tracta temes com la bellesa amagada, les misèries humanes, la frustració amorosa, el fracàs polític o l’evidència de l’abisme de la mort. Jordi Valls, director de la Comissió Josep Sol, va afirmar que aquests contes són “una tasca extraordinària, que porten a una Santa Coloma molt diferent a l’actual”.

L’any 1984, el llibre ja es va reeditar per iniciativa de Jacint Torrents, i ara, quaranta anys després, s’ha presentat una nova reedició a càrrec de l’editorial Pont del Petroli i la Comissió Josep Sol. El director de l’editorial va explicar que l’objectiu d’aquesta publicació és “presentar l’obra de l’autor a les noves generacions i que puguin redescobrir aquest clàssic”. Per això, s’ha respectat l’edició original, mantenint aspectes com els colors de la portada.

Durant la presentació del llibre, van estar presents activistes i escriptors destacats de Santa Coloma i el Barcelonès Nord, com Joan Tudela, Rodolfo del Hoyo, Marta Vallverdú, Joan de la Vega, Dolors Sabater, Jordi Tena, Sergi Caravaca o Jordi Martínez. Al final de l’acte, van realitzar una lectura en veu alta d’alguns fragments del llibre.

La figura de Josep Sol

Josep Sol va ser un periodista, escriptor, crític literari, traductor i pagès, nascut a Santa Coloma i que va viure entre els anys 1909 i 1982. Va col·laborar en publicacions destacades de l’època, com La Publicitat o La Humanitat, i va traduir llibres de l’escriptor irlandès James Joyce.

Durant els anys 30, va publicar tres llibres a Edicions de la Rosa dels Vents i més de dos-cents cinquanta articles. Tot i això, amb l’esclat de la guerra civil, va parar la seva carrera professional i va ser mobilitzat per lluitar amb l’exèrcit de la República.