Skip to main content

Cultura

Dos nous monòlits i un plafó per les bombes de la Guerra Civil

  • Xavi López

Santa Coloma disposa de tres nous Espais de Memòria, entre els quals trobem un plafó i dos monòlits.  El plafó, que serveix com a senyalització del Refugi antiaeri de la Torre Balldovina, està col·locat a l’entrada del mateix refugi.

Respecte als nous monòlits, el primer d’aquests es troba a la plaça de Santa Rosa, en el que es narra el bombardeig del 4 de juliol de 1938 dels carrers de Mossèn Jacint Verdaguer i de Sant Andreu, a més de la tasca de reconstrucció realitzada pel Servicio Nacional de Regiones Devastadas y Reparaciones després dels devastadors atacs. El segon nou monòlit està ubicat al Jardí de l’Amistat i commemora el bombardeig de l’1 de novembre de 1938 dels carrers de la Bonavista i de Sant Antoni, alhora que destaca la contribució de l’arquitecte municipal Josep Alemany Juvé en la postguerra per a la restauració de la ciutat.

Amb la inauguració d’aquests dos monòlits, Santa Coloma té en total quatre monòlits d’Espai de Memòria. L’any passat es van instal·lar els altres dos, un al Passeig de la Salzereda, que rememora el bombardeig del 25 de juliol de 1937 de la fàbrica Colorificio, i l’altre a l’avinguda Pallaresa, que recorda els atacs patits del 13 de març de 1937 del carrer de Prat de la Riba i riera de l’Escorxador.                            

Foto: Nou monòlit a la plaça de Santa Rosa