Skip to main content

Cultura

Virginia Garzón presenta el llibre "Un tesoro en el olvido"

  • Marina Tovar

Rescatadors de rajoles hidràuliques, una recerca del tresor i Barcelona com mai l'havies conegut. Tres elements aparentment independents, però que s'uneixen en la nova novel·la de Virginia Garzón, "Un tesoro en el olvido". Veïna de Santa Coloma des de fa cinc anys, té publicades una antologia, una recopilació d'històries i dues novel·les. El dimecres 25 va presentar el seu llibre al pati de la Llibreria Major, on desenes de persones van ocupar tot el pati i el balcó de la segona planta per escoltar a l'escriptora.

Inspirada en un article publicat en El Periódico sobre rescatadors de rajoles hidràuliques - publicat l'any 2017 - Virgina es va endinsar en aquest món, investigant, llegint i descobrint el valor artístic, cultural i patrimonial d'aquestes rajoles. Amb dibuixos colorits i disseny modernista, es podien trobar moltes per Barcelona, però a poc a poc han anat desapareixent. "Cada cop hi ha menys per l'especulació urbana, acaben a la brossa" explica l'autora.

Va acabant comprar una rajola, amb el dibuix d'una rosa. Observant-la, va decidir que havia de tenir una història. I així va néixer "Un tesoro en el olvido", la història de la Clara, que troba una d'aquestes rajoles buidant el pis on vivia. La rajola sembla assenyalar l'existència d'un tresor, i en la seva recerca, Clara descobrirà noves històries i una nova forma de veure Barcelona.

"Un llibre preciós"

Ana Sánchez, periodista de El Periódico i autora de l'article que va inspirar a Virginia, acompanyava a l'escriptora en la presentació. "És un llibre preciós, com el club dels cinc en versió modernista". Tant ella com els presents que havien llegit la novel·la l'han felicitat pel seu treball i pel resultat.

El llibre ha sigut fruit de cinc anys d'investigació en el món de les rajoles hidràuliques i Barcelona. La recepció i crítica posteriors no han pogut ser més positives. Ara, l'autora ha desvelat que està acabant l'esborrany d'una novel·la, que haurà d'esperar. Per finalitzar la presentació, tres assistents afortunats s'han pogut endur a casa una rajola hidràulica, per cortesia de l'escriptora.