Skip to main content

Cultura

14.759 alumnes comencen l'escola aquest dimecres

  • Marina Tovar

Demà dimecres 6 de setembre 14.759 estudiants de les etapes d'educació infantil, primària, educació secundària obligatòria (ESO) i formació professional de grau bàsic iniciaran el curs acadèmic 2023-2024. Ja en l'any anterior es va introduir la modificació de l'inici de les classes, però en aquella ocasió només es van impartir classes durant el matí. Per aquest any, s'ha decidit que els alumnes comencin també a assistir a les classes a la tarda. El nou horari serà de 9 a 12:30h i de 15 a 16h per a les escoles i entre les 8 i les 18h per als instituts. En el cas dels estudiants de batxillerat i de formació professional de grau mitjà i superior, el seu inici de curs serà una setmana més tard, concretament el 12 de setembre.

Augment de les despeses

L'increment en els costos relacionats amb el material escolar i el servei de menjador ha convertit aquest curs en un dels més costosos de la història. Amb l'objectiu d'alleujar aquesta situació, a principis de l'estiu es va introduir el "val escolar", una ajuda de 100 euros destinada a les famílies dels estudiants d'educació primària, ja sigui en centres educatius públics o concertats, per a l'adquisició de material escolar. Aquest val només es pot fer servir en establiments comercials participants en la campanya i no pot ser utilitzat per pagar les quotes associades al material escolar que les escoles requereixen als alumnes. Cada centre educatiu cobra una quota per cobrir els costos dels materials necessaris.

El 9 de març d'aquest any, la Conselleria d'Educació va augmentar el preu diari del servei de menjador de 6,54 euros a 6,91 euros, marcant així el segon increment en preu durant aquesta dècada. Des del 2009 fins al 2020, la tarifa es mantenia congelada en 6,20 euros per estudiant i dia.

Tardes de classes a l'ESO

Els alumnes d'educació primària no són els únics que hauran d'adaptar-se als nous horaris. El departament d'Educació ha establert que els instituts no podran oferir més de tres tardes lliures a la setmana per als seus alumnes. Això significa que els adolescents hauran d'assistir a classes dues tardes a la setmana a l'institut. Cada institut establirà els seus horaris, amb la possibilitat màxima de finalitzar les classes a les 18:00 hores.