Skip to main content

Cultura

Ebbaba Hameida recull el Premi María Luz Morales a La Ciba

  • Carlos Alcivar

El lliurament del VI Premi de Periodisme Feminista María Luz Morales  es va celebrar ahir 29 de juny a la CIBA. La guanyadora del premi va ser la periodista de RTVE, Ebbaba Hameida, autora de Afganistán, un año después. La muerte en vida de las afganas bajo los talibanes, qui va reivindicar la necessitat de “trencar el silenci davant el discurs suprematista d’aquells que no van néixer dones” per lluitar en contra de tota forma de “totalitarisme” en qualsevol lloc, no només a Kabul, Afganistan.

A més a més, també es va entregar l’accèssit a les periodistes Carol Espona i Isabel Ojeda, per la seva labor en el seu reportatge Destinos Forzosos a l’informe setmanal de RTVE. Una peça periodística que tracta les relacions i els matrimonis forçats “com una vulneració dels drets fonamentals”.

L’entrega de premis va ser presentat per la directora de l’Observatori Cultural de Gènere, Maria Àngels Cabré, qui va destacar la col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Coloma, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i el diari ARA. També, cal mencionar a l’autora dels guardons entregats per Lluís Reales, l’artista i fotògrafa Raquel Aznar.

Encara que l’alcaldessa de la nostra ciutat, Núria Parlon, no va aparèixer, la setena tinenta a alcaldessa de Drets Socials a Santa Coloma, Bárbara Ferrer, va fer una menció als 68 treballs presentats del Premi María Luz Morales i que “no va ser fàcil” escollir una guanyadora. Tot i així, ella declara que “és important veure què fan les dones i com ho fan”.

La presidenta de l’ADPC, Marta Corcoy, també va intervenir per fer un discurs sobre la importància de fer “periodisme no sexista o amb perspectiva de gènere”. Uns premis que “tenen tota raó de ser” i que “encara s’ha de mantenir”.

La sisena edició del Premi de Periodisme Feminista María Luz Morales va tenir com a jutgesses a Maribel Cárdenas, directora de polítiques d’igualtat de l’Ajuntament, Esther Vera, directora del diari ARA i Rosa Cerarols, directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra. També van participar-hi en la deliberació la presidenta de l’ADPC, Marta Corcoy, l’escriptora Gemma Lienas, el periodista Lluís Reales i la presidenta de l’Observatori Cultural de Gènere, Maria Àngels Cabré.