Skip to main content

Cultura

Les catifes florals tornen a casa pel seu 30è aniversari

  • Toni Salvador

Les flors i els colors seran més vius que mai en aquest mes de juny. Els catifaires tenen tot preparat per celebrar en gran el seu 30è aniversari. I quin millor lloc per festejar el pas del temps que a casa. Com cada desena d’anys, l’emplaçament original de les catifes florals, els carrers on es va originar aquesta tradició, tornaran a lluir de tots els colors haguts i per haver. La data assenyalada, el diumenge 11 de juny. I l’escenari, com no podia ser un altre, els carrers Sant Jeroni, Santa Coloma, Major i Anselm Clavé.

Tirant la memòria enrere, aquesta tradició va néixer en el si comercial de Santa Coloma. Precisament, en el carrer Sant Jeroni, quan els comerços d’aquest cèntric passatge van unir-se per reviure una de les tradicions històriques més estacades en la nostra ciutat. L’impulsor, Manel Pérez, antic propietari de la històrica tenda de sabates, Calçats Savina. Tot i que Pérez n’és el president, uns anys enrere va obrir la iniciativa a altres entitats de la ciutat, moltes de les quals ja hi col·laboraven. És el cas de la Fundació Tallers, encarregada d’oferir sortides laborals a persones amb diversitat funcional i intel·lectual, que ha trobat en les catifes florals una forma de vehicular la seva tasca, alhora que donen suport i s’integren en la cultura de la ciutat.

Tot i tenir l’arrel en quatre dels carrers del centre de la ciutat, els darrers anys, les catifes s’han estès darrerament pels diferents barris de Santa Coloma. Després de dos anys d’aturada per la covid, la tradició s’ha portat a l’avinguda Generalitat i al passeig Jaume Gordi. I aquest any, arribaran a tots els districtes de la ciutat. Els catifaires s’han encarregat de donar-hi suport i formar els comerços i associacions que s’hi encarregaran, acolorint així tota Santa Coloma.