Skip to main content

Cultura

Tres nous llibres donen cobertura a la història colomenca

  • Xavi López

Arrenca la nova programació de Memòria Històrica de la ciutat i ho fa amb la inclusió de tres nous llibres que s’endinsen en les realitats, les lluites i les resistències que es van viure durant les repressions del feixisme. El primer llibre es va estenat el passat 26 de gener al Museu Torre Balldovina. Es tracta de la biografia de Celestí Boada, de l’autor Pau Vinyes, que recupera la figura de l’alcalde republicà de Gramenet del Besòs, que fou afusellat per l’exèrcit franquista el 18 d’octubre de 1939 al Camp de la Bota. 

El següent llibre és Gramenet del Besòs sota les bombes, un estudi documental sobre els bombardejos i els refugis antiaeris de la Guerra Civil a la nostra ciutat. L’estudi, elaborat per David Torres, José Luis Muñoz i Víctor Giner i que es presentarà el 14 de febrer, porta dades inèdites i diverses informacions que permeten documentar els fets ocorreguts a Santa Coloma durant la guerra.

El darrer llibre és Una casita junto al río, de Genaro Villagrasa. L’obra, que es presentarà el 18 d’abril, fa un viatge als origens del barri de Baró de Viver i de les Cases Barates, des de la seva construcció i inauguració l’any 1929, fins al triomf del franquisme al 1939. 

Per completar les activitats de Memòria Històrica, el programa inclou projeccions de documentals, xerrades, exposicions artístiques i  exhibicions de teatre. Aquestes serviran per desxifrar noves coordenades del mapa de la memòria històrica, un dels pocs recursos que es disposen per  navegar a través de l’oblit que va imposar el franquisme  i que es va assumir de manera acrítica durant la Transició.  

Obert al públic el refugi antiaeri del museu

Dins de les activitats del Programa de Memòria Històrica, hi destaca l’obertura al públic del refugi antiaeri que es troba al subsol del  Museu Torre Balldovina. El proper 4 de març es portarà a terme la inauguració del refugi, el qual comptarà amb elements audiovisuals, plafons explicatius i objectes d’atrezzo que ens endinsaran amb l’experiència. D’aquesta manera, es podrà conèixer en més detall la història contemporànea de la nostra ciutat, en concret el període de la Guerra Civil.