Skip to main content

Cultura

Un pedaç d’història al primer QuadernSCG: les lluites veïnals

  • J.M. Roca

En primer lloc, cal situar-se en el temps. A partir de l’any 1959, la política de liberalització impulsada pels governs franquistes va produir grans moviments migratoris del camp a les zones que es desenvolupaven industrialment. Santa Coloma es va convertir en un dels municipis catalans que va rebre més immigrants, passant de ser un poble agrícola i d’estiuejants a un suburbi.

Davant el suburbi, el veïnat es va rebel·lar i la conflictivitat social va emergir amb força. El quadern Lluites veïnals que han fet història a Santa Coloma (1965-1979), escrit per l’historiador Chema Corral, té com a objectiu homenatjar tots aquells homes i dones, que van donar part de la seva vida en la lluita per millorar les condicions de vida de la gent, en la lluita per acabar amb el suburbi i construir una Santa Coloma més justa.

Aquest quadern és el primer número d’un projecte, d’una col·lecció que vol tenir com a fil conductor els fets, els llocs i les persones de la nostra ciutat.

Chema Corral, l’autor d’aquest primer quadern, se sent “honrat i content per haver inaugurat aquesta col·lecció”, que neix del teixit associatiu de Diàlegs de la Riba del Besòs, de Fòrum Grama i del Casal del Mestre, juntament amb la implicació activa del Museu Torre Balldovina i Santa Coloma ciutat universitària.

El quadern Lluites veïnals que han fet història a Santa Coloma explica les disputes d’una ciutat, d’un poble... Sense aquestes persones i sense el seu activisme, no hagués estat possible la Santa Coloma actual. Com diu Chema Corral, “qui perd els orígens, perd la identitat”.