Skip to main content

Actualitat

L'empresa de la "Tusa" donarà el servei de bus deu anys més

  • Marina Tovar

L’empresa Tusgsal / Direxis continuarà efectuant els serveis de transport de superfície, diürn i nocturn en el Barcelonès Nord i els enllaços amb Barcelona fins a 2034. Així serà si es confirma definitivament la millor oferta presentada i que s’ha conegut a l’hora d’obrir les pliques. A més, la licitació incloïa el servei de Nitbus –autobusos nocturns que enllacen la capital amb les poblacions del voltant-, que es licitava conjuntament. El contracte que ha tret a concurs l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) té una durada de set anys més tres de pròrroga i s’estimava en un cost global de mil milions d’euros.

El grup d'economia social que té seu a Badalona ha guanyat a la competència, presentant la millor oferta econòmica i tècnica aconseguint retenir un servei que ofereix des de fa quasi quaranta anys.

L'empresa Direxis i Tusgsal (Transports Urbans i Serveis Generals), de la qual està participada la primera, ha batut als seus rivals, grans empreses del transport que dominen les línies i ciutats més importants d’Espanya. La mexicana Avanza, l’anglesa Alsa, la gallega Monbus i la valenciana Transvia, no han pogut amb la  proposta badalonina que rebaixa en 0,50 euros el preu del quilòmetre recorregut. Si no hi ha cap sorpresa d'última hora en forma d’al·legacions que ningú espera, Direxis/Tusgsal signarà el contracte en uns 45 dies. 

El sobre econòmic ha tingut molt de pes en la decisió, ha sigut una oferta molt més econòmica - tot i que encara es desconeix la quantitat - que la dels altres aspirants. Tanmateix, el president de Tusgsal, Frederic Llobet, destaca que “tenim tot el que puntua, cotxeres, espais, electrificació, benzinera, taller, trens de rentat...” que es demanava en el plec tècnic.

Quatre dècades de servei

Frederic Llobet es mostra molt satisfet i content de poder continuar donant aquest servei, que realitzen des de 1985. La licitació d'aquest concurs públic no ha sigut fàcil, s'ha hagut de repetir fins a quatre cops per diferents recursos i al·legacions. El president explicava que ara "crec que ja no hi ha arguments per al·legar, però sempre n’hi pot haver".

La cooperativa badalonina mantindrà el servei de busos durant deu anys més. Un èxit pel seu equip directiu i pels treballadors, la majoria d’ells del Barcelonès Nord, inclosos el quasi centenar de treballadors colomencs –associats o no- que podran mantenir les prestacions laborals i socials que tenen actualment gràcies a la renovació d’aquest contracte.