Skip to main content

Actualitat

S'aprofitaran dos terços de l'aigua que es perd a Les Oliveres

  • Josep M. Roca

Els més de 68.000 litres diaris que perd la canalització d'Aigües del Ter-Llobregat (ATL), empresa de la Generalitat, al seu pas per les pistes de petanca de Les Oliveres, i que se n'han anat a les clavegueres des de fa lustres, podran recuperar-se aviat gràcies a la urgència que permet el decret de sequera. Encara que la idea és acabar aprofitant tota l'aigua, el projecte municipal posat en marxa aquesta mateixa setmana pel consistori i que comptarà amb el cofinançament de la ATL, permetrà aprofitar 45.000 litres diaris, dos terços del total.

Els treballs efectuats consisteixen en la canalització de l'aigua per a emmagatzemar-la en dos dipòsits, cadascun de 6.000 litres. Des d'ells es podran omplir les cisternes de les furgonetes de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) per al seu ús en reg de supervivència en la zona periurbana de la Serralada de Marina; també els camions cisterna municipals de Parcs i Jardins que s'encarreguen del reg de supervivència urbà; finalment, el concessionari de la neteja d'aigualeig també es proveirà d'aquesta aigua per a efectuar el reg.

Cada dipòsit trigarà unes dues hores i quart a omplir-se (la pèrdua és de 47 litres per minut), la qual cosa permetrà que el proveïment de furgonetes i camionetes sigui continu. Òbviament, a la nit cessarà l'activitat. L'aigua que ja no admetin els dipòsits es dirigirà a les clavegueres.

La ATL s'ha compromès a fer inversions i costejar els dipòsits i les canalitzacions per a aquesta recuperació. El que ningú entén és que aquesta maniobra no s'hagi fet fa anys, perquè la pèrdua d'aigua en Les Oliveres es coneix i s'ha denunciat des de fa gairebé vint anys.

El decret de sequera ha provocat que es busquin més alternatives, com la potabilització per a ús en la xarxa d'aigua de boca del riu Besòs. Dues plantes potabilitzadores, a Montcada i una nova en Sant Adrià, faran disposar d'un recurs hídric que fins ara s'usava al ralentí.

D'altra banda, les llacunes del refugi de la biodiversitat existents en el riu tenen garantida la irrigació amb aigua del Rec Comtal que té una qualitat superior que ha permès que la llúdria s'hagi assentat en aquesta zona.

La necessitat per la falta de pluja ha permès trobar solucions que serviran per al futur, fins i tot si les pluges tornen (els episodis són pocs i de poca intensitat, però han estat varis ja).