Skip to main content

Actualitat

Homenatge a la Gina, la castanyera del carrer Sant Carles

  • Marina Tovar

Desenes d'amics, familiars, coneguts i antics clients van acudir el dimecres 8 de novembre a la CIBA per reconèixer i retre homenatge a Gina Navarro, la primera castanyera de Santa Coloma. Amb la voluntat de reconèixer a dones referents de la ciutat, la castanyera del carrer Sant Carles ha sigut la protagonista d'aquest acte emotiu i nostàlgic, on s'ha explicat la història de la Gina i la seva família, així com agraït la seva feina.

En un vídeo, que estarà disponible a la web, Gina Navarro i la seva germana, Antònia, explicaven com havien après el negoci des de petites. L'homenatjeada va començar ajudant a la seva família en les parades que tenien a Barcelona quan tenia nou anys. Ella i el seu marit es van mudar a Santa Coloma, on van obrir una xurreria al carrer Pompeu Fabra. Més tard, la Gina, enamorada de les tradicions i del seu ofici familiar, va obrir la primera parada de castanyes davant dels jardins de Can Sisteré, tal com recull Chelo Arroyo en el conte Xurro, Mediamanga, Castanyera.

L'alcaldessa, Núria Parlon, ha intervingut per agrair el treball d'aquesta dona, que "ha creat vincles de comunitat, ha creat ciutat". Remarca la seva feina preservant l'afecte i la cura cap als altres. La Gina ha pujat a l'escenari per agrair a tots els assistents de l'acte i tothom que ho havia fet possible, els seus fills també l'han acompanyat, explicant els seus records a la parada. "Per a ella, el millor del seu treball era la clientela", han afegit.

Cançons dedicades a la castanyera

Després de donar-li una placa commemorativa i de reconeixement per la seva labor, han tingut lloc dues actuacions musicals en honor a la Gina. En primer lloc, els alumnes de Musicaula han cantat la tradicional cançó de la Castanyera. A continuació, el grup Santako music ha versionat dues de les cançons preferides de la castanyera, Tu nombre me sabe a hierba y Mediterráneo, de Serrat.

 

Fotografies: Carla Roca