Skip to main content

Actualitat

‘La Singla. Rompiendo el silencio’, serà un documental per TV

  • Albert Gràcia

La Singla tindrà el seu propi documental 40 anys després de desaparèixer del focus mediàtic. La bailaora va ser una estrella internacional als 60, revolucionant el flamenc després d’una infància de misèria i superació. Però als 70 el seu nom es va esborrar del mapa i ja ningú va saber d’ella. Fins ara. Paloma Zapata la va descobrir investigant pel seu anterior documental, Peret, yo soy la rumba. El rei de la Rumba Catalana, de fet, havia estat guitarrista de La Singla. Zapata la va anar a buscar a Santa Coloma, on ha residit durant els últims 40 anys, lluny de la llum pública.

A ‘El Mundo’, la realitzadora del documental, que es començarà a gravar al setembre per culpa del coronavirus, assegura tenir una teoria sobre el perquè de la seva desaparició quan ho tenia tot: “Era gitana en una època on encara hi havia més racisme que ara, i a sobre era dona. En moltes disciplines artístiques hi ha dones que han estat esborrades de la historia i aquest és un exemple més, al que se li suma el racisme. Ella mai ha volgut saber res dels seus anys de glòria, li resulten massa dolorosos”.

El documental busca portar a La Singla al lloc que es mereix dins la historia del flamenc i de la cultura. L’obra tocarà tots els pals, des de la seva meningitis que la deixa gairebé sense oïda a ser la millor bailaora de la història per la crítica alemanya. “És significatiu que, durant quatre dècades, no hagi volgut saber res de tot allò”, assegura Paloma Zapata.