Skip to main content

Política

Els socialistes guanyen i Comuns ressuscita a Santa Coloma

  • Josep M. Roca

El PSC de Núria Parlon ha guanyat les eleccions Generals’23 a nivell local. Els socialistes han sumat  23.252 vots, 4.346 més que fa quatre anys i 3.002 que en les eleccions municipals

El triomf dels socialistes en aquest comicis després de acollir en el govern els dos regidors de Ciudadanos –formació en procés de desaparició que va decidir no presentar-se aquesta vegada- sembla validar aquesta decisió de l’alcaldessa. Aquesta victòria frega la majoria absoluta, de la qual s’ha quedat a nou dècimes. Probablement, sigui la ciutat catalana de certa importància en que el percentatge de vot socialista sigui més gran.

Els Comuns segona força i Rufián per darrera de PP i Vox

La resta de forces han capgirat la seva posició en el plenari municipal de manera inesperada. De fet, la formació Sumar, que aglutina En Comú Podem, passa a ser la segona força a la ciutat amb 7.411 vots, més del triple dels que va tenir en les eleccions del 28 d’abril. Queda, però, lluny dels 10.284 que va obtenir fa quatre anys quan es va presentar sota el paraigües d’En Comú Podem.

El PP és la tercera força sumant encara més vots que en les Generals espanyoles anteriors millorant en l’escrutini els vots obtinguts fa quatre anys: 2.151 més en aquesta ocasió per arribar als 6.879 vots.

VOX manté la quarta posició que ja va aconseguir fa quatre anys, però perd 194 vots respecte a aquells comicis per quedar-se en 4.082.

ERC, amb el regidor colomenc Gabriel Rufián com a candidat per Barcelona, ha perdut quasi la meitat dels vots que va aconseguir en les eleccions municipals i més de la meitat dels que va obtenir fa quatre anys. S’ha quedat en 3.000 vots clavats i es converteix en cinquena força electoral a la ciutat. 

Junts i CUP, cada cop més residuals

Per la banda extra municipal, Junts ha aconseguit sumar 350 vots més que en les passades eleccions de maig, però amb els 850 obtinguts en suma 508 menys que fa quatre anys.

La CUP, per la seva banda, continua la seva caiguda lliure i només aconsegueix el suport de 467 votants, 853 menys que fa quatre anys i 563 menys que en les municipals. La formació que al 2015 aconseguia sis regidors a l’Ajuntament, ara és un partit residual que té menys suport que PACMA (592 vots).

En aquests links podreu consultar els resultats complerts de les eleccions generals a nivell municipal i estatal.

El PSC arrasa en les votacions del Senat

En les eleccions a senador celebrades al mateix temps, a Santa Coloma, els tres candidats del PSC han obtingut una clara victòria. Quan encara quedaven dues taules per escrutar, Manuel Cruz superava els 21 mil vots, Elena Vila, els 20 mil i Gabriel Colomé, els 19 mil. Tots tres obtindran l'escó a la Cambra Alta. En quart lloc, s'ha col·locat la candidata de Sumar-ECP, Laura Campos Ferrer, l'alcaldessa de Montcada, que amb més de 7 mil vots ha superat els tres candidats del PP.

Joan Queralt, d'Esquerra Republicana, que en el moment de tancar aquesta edició, obtindria el quart escó en la Cambra Alta al qual té dret la província de Barcelona, ocuparia la desena posició entre tots els candidats presentats.