Skip to main content

Política

Santa Coloma impulsa el vot estranger per les municipals

  • Josep M. Roca

Santa Coloma impulsarà el vot de les persones estrangeres residents a la ciutat  de cara a les eleccions municipals del 28 maig del 2023. El 19 de desembre, el ple de l’Ajuntament va aprovar de forma unànime la moció presentada pels grups d’En Comú Podem (ECP) i Esquerra Republicana (ERC) per afavorir la participació electoral, mesura la qual se suma a la campanya de la Junta Electoral Central (JEC). EL PSC, equip en el govern, s’hi va afegir.

Els ciutadans amb dret a votar podran passar per l’OIAC (Oficina d’Informació i Atenció a la Ciutadania) o bé contactar amb el consistori per saber la documentació que precisen per poder fer el corr4sponent registre i poder votar el 28 de maig proper.

En les properes eleccions, la ciutat tindrà un cens electoral d’aproximadament 76.377 persones. D’aquestes, un total de 24.419  són veïns i veïnes empadronades de nacionalitat estrangera amb dret a vot a les municipals, els quals han de sol·licitar prèviament la seva inscripció al cens electoral, amb data límit el 15 de gener. Els països que permeten el vot als seus ciutadans són Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea del Sud, l’Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, el Perú i Trinidad i Tobago.

A més, tenen dret a vot tots els veïns que posseeixin la nacionalitat de qualsevol dels països adscrits a la Unió Europea. Per a ells, el tràmit s'amplia fins el 30 de gener.

La moció en qüestió, doncs, proposa una sèrie de mesures per afavorir-ne els tràmits i impulsar-ne la participació, com és el cas de contactar directament amb aquests veïns i veïnes per SMS, correu electrònic i/o trucada telefònica, afegir tota la informació pertinent al web municipal i manifestar una posició favorable de l’Ajuntament en el procés.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, l’1 de desembre l’Oficina del Cens Electoral va enviar una comunicació a 455.024 estrangers arreu de l’estat. Barcelona va ser la tercera província amb més comunicacions