Skip to main content

Política

Nuria Parlon bat el rècord de dies presidint l’alcaldia

  • Josep M. Roca

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon Gil, complirà aquesta mitjanit 4.441 dies com a alcaldessa. Exactament, 12 anys, 1 mes i 26 dies des que el 17 de novembre de 2009 li va ser lliurada la vara de comandament al front de la presidència del municipi, després de la dimissió de Bartolomé Muñoz Calvet.

Avui, 13 de gener de 2022, iguala el temps que hi va estar Lluís Hernández i Alcàcer, que va romandre en el càrrec 4.440 dies, entre el 19 d’abril de 1979 i el 15 de juny de 1991, dia en què va passar el relleu a Manuela de Madre i Ortega, primera dona en ocupar l'alcaldia a la ciutat.

Els quatre alcaldes esmentats són els únics que han ostentat el càrrec al llarg d’aquest darrer període de democràcia, que a nivell municipal està a punt de complir 43 anys. Andreu Aymerich va ser alcalde, escollit diverses vegades entre 1857 i 1899, durant un total de 44 anys, però de manera intermitent. José Martí, entre 1833 i 1857, ho va ser en 24 anys.

Núria Parlon compleix ara el seu quart mandat. Escollida pel partit per substituir Muñoz, ha estat reelegida tres cops, al 2011, 2015 i 2019, la primera i tercera vegada amb majoria absoluta. "En aquest temps hem viscut quatre crisis: una de política a nivell local, una altra d’econòmica, una de territorial i una sanitària amb la pandèmia actual. En una època tan difícil, entre tots hem fet un esforç molt important per no perdre el pols al progrés i millorar la ciutat", ha dit l’alcaldessa. “I això és el que em reconforta perquè aquest dotze anys han suposat moltes renúncies, a nivell particular i polític”.

En la propera edició d’El mirall.net, que sortirà el 4 de febrer, hi trobareu un ampli reportatge sobre aquesta efemèride i curiositats sobre els alcaldes que ho han estat des del 1822. 

Hi ha cognoms molt repetits i altres alcaldes que van estar diverses vegades escollits (amb votació o no) per ocupar el càrrec. Tots ho van ser de Santa Coloma de Gramenet, menys un, José Berruezo Sirvente, que va ser alcalde de Gramenet del Besòs, nom que va aprovar-se durant la guerra civil essent alcalde Celestí Boada i Salvador.

Fotografia: Núria Parlon, fotografiada avui al seu despatx.