Skip to main content

Esports

La colomenca Mireia Ramón, àrbitra a l'Europeu d'escacs

  • Xavier López

 

La colomenca Mireia Ramón va ser àrbitra a la Copa Europea de clubs d’escacs disputada el passat octubre a Mayrhofen, Àustria. Era l’àribtre més jove en una competició de més de 600 participants, on s’hi trobaven alguns dels millors jugadors, com el noruec Magnus Carlsen, vigent campió del món.

Una afició familiar

La Mireia va començar en els escacs pel seu pare, volia compartir amb ell aquesta afició. Primer ho va fer com a jugadora, però la Mireia sentia que no era el seu camí. Tant el seu pare com Beatriz Alfonso, la presidenta en aquell moment del Club d’Escacs Gramenet, li van proposar ser àrbitra. Per aconseguir el títol, va haver d’aprovar primer el curs d’àrbitre autonòmic. Així donaria inici aquesta aventura, amb tant sols 16 anys i, amb l’afegit de ser dona, quan els escacs és un món considerat d’homes. El 2019 va aprovar l’examen d’àrbitre nacional, aconseguint la millor nota de Catalunya. Amb 20 anys, va fer l’examen pel títol d’àrbitre FIDE, en la que va treure un 9,7.

Proper objectiu: Àrbitre internacional

Ara, la Mireia vol convertir-se en àrbitre internacional. Per poder ser-ho, ha d’obtenir quatre normes. Les normes venen a ser certificats que acrediten que has estat al torneig, que has complert amb les exigències d’aquest i que l’àrbitre principal ha considerat que compleixes els requisits  per accedir a la titulació que vols obtenir. Els requisits van incrementant la seva dificultat en funció del títol al qual estiguis aspirant. La Mireia, amb el darrer torneig, està a només una norma més per ser àrbitre internacional. Tot i les dificultats per compaginar-ho amb els estudis, té ben clar que el 2023 serà l’any que aconsegueixi el títol.