Skip to main content

Economia

El cost de la neteja diària més bàsica de la ciutat es dispara

  • Josep M. Roca

La gestió de la recollida de residus i la neteja dels carrers, actualment a càrrec de l'empresa Prezero, ha suposat durant l'últim any un cost de gairebé un milió d'euros addicional (concretament 932.389'75 euros) respecte al que figurava en el contracte inicial i les revisions realitzades el 2018 i el 2021. El contracte preveu una revisió anual de preus per ajustar-se a l'increment del cost de vida i altres factors. Això significa que els 277.955 serveis prestats per l'empresa han acabat costant un total de 8,6 milions d'euros en els últims 12 mesos.

Aquest import no inclou el cost associat a la neteja selectiva, que és objecte d'una licitació separada i ascendeix a prop de 0,8 milions d'euros, ni el cost de neteja d'edificis, solars i escales mecàniques, que en conjunt suposen un increment de 4,1 milions d'euros. Amb aquests paràmetres i considerant les revisions planificades, es preveu que el cost previst per a la neteja dels carrers i l'espai públic, incloent-hi la recollida de residus a la ciutat, ascendirà a uns 15 milions d'euros l'any vinent.

El 13 d'octubre comença la segona i última pròrroga legal del contracte actual amb Prezero, que va ser aprovat el 2014 quan l'empresa encara es deia Cespa. L'administració local haurà de licitar un nou contracte a principis del 2024 per adjudicar-lo a la millor oferta abans d'octubre. Es preveu un nou increment de cost. Durant l'últim any, s'estima que aquest cost pujarà a 9,5 milions d'euros, i atès que la licitació és per un període de vuit anys, més dues pròrrogues possibles, el cost total del contracte podria superar globalment els 100 milions d'euros. Aquesta és la partida més elevada, exclòs el personal, del pressupost del consistori.