Skip to main content

Economia

1.408 quilograms de raïm recollits a la Vinya d’en Sabater

  • Marina Tovar

Els i les alumnes de la Casa d’Oficis han recollit 1.408 kg de raïm a la verema de la vinya d’en Sabater. Igual que l’any passat, la collita s’ha fet per varietats, per poder adaptar-se als diferents graus de maduració de raïm. La quantitat total recollida d’enguany, però, queda molt per sota de la xifra de l’any passat, quan es van recollir 2260 kilograms, en una de les veremes més delitoses de les últimes set edicions.

Per diferents varietats, s’han recollit 151 kg de garnatxa tinta, 780 kg de pansa blanca181 kg de raïm de garrut, i 296 kg de picapoll blanc. Aquests dos últims han sigut els més perjudicats d’enguany; el 2022, es van recollir 520 kg de  la varietat de garrut i 810 kg de picapoll blanc.

L’extrema sequera generalitzada a Catalunya podria ser la responsable d’aquesta notable disminució de la producció. No seria l’única vinya afectada per la falta de precipitacions, de fet, l’Institut Català de la Vinya i el Vi calcula que la producció total de raïm disminuirà en un 15% aquesta temporada.

En la quarta verema, l’any 2020 també va haver-hi una disminució important a causa de la plaga del fong Mildu, que es va carregar la varietat garnatxa. Només es van poder recollir 700 kg de raïm.

Vessant educativa

L’objectiu de la Vinya d’en Sabater és didàctic i social. El manteniment dels ceps es fa en el marc de la Casa d’Oficis, un programa formatiu adreçat a joves de la ciutat entre 16 i 29 anys. A més, aquest projecte busca recuperar el passat vitivinícola de la ciutat.  En totes les parcel·les, es practica un cultiu tradicional i ecològic.

El raïm recollit s’enviarà al celler de Can Roda (Martorelles) i el vi resultant servirà com a material didàctic per als alumnes de l’Escola de Restauració de la ciutat (ERESEC), situat en el mateix recinte de Torribera.  

Fotos: Grameimpuls