Skip to main content

Economia

L’Ajuntament tanca amb dèficit i 44 milions a caixa

  • J.M. Roca

L’Ajuntament de Santa Coloma va tancar l’exercici 2021 amb 5,5 milions d’euros de pèrdues, segons els extractes comptables a què ha tingut accés El mirall.net. Una xifra que contrasta amb els 8,8 milions de superàvits marcats en l’exercici de 2020. Fonts del consistori asseguren que aquestes fluctuacions són normals i res tenen a veure amb la comptabilitat de les empreses tradicionals, ja que el sistema financer de les administracions municipals funciona d’una manera diferent.

De fet, aquest dèficit de l’any passat contrasta amb la liquidació del pressupost del primer semestre de 2022 en què es pot comprovar que els fons líquids de tresoreria (els diners en caixa, per  entendre’ns) són de 43,3 milions d’euros. Un absoluta bestiesa deguda, segurament, al fet que, amb data de 31 de juliol, quedaven pendents per pagar algunes factures importants.

L’estat financer del consistori colomenc és correcte i les indicacions de l’interventor semblen corroborar-ho, ja que en el seu informe explica que ara es comptabilitza el que es cobra, els arbitris i les multes, més aviat, degut al traspàs de competències a la Diputació.

De l’estudi dels comptes es pot deduir que, probablement i degut als préstecs demanats i les inversions efectuades, el dèficit continuarà; no obstant, no es tem que les arques municipals pateixin pel fluid econòmic de què disposaran a caixa.

Polèmica pel control dels comptes de l’interventor

El ple del setembre, molt econòmic com sol ser cada any, es va encallar en el Pla Anual de Control Financer proposat per la Intervenció Municipal pel 2023. Aquest  pla recull i avança les actuacions de control que té previst fer l’interventor en el següent exercici. 

El control financer municipal no es fa per sorpresa, sinó que es preveu amb antelació. És l’interventor qui decideix, segons el seu propi criteri, en quins conceptes i partides es farà i en quina quantitat  de dades farà el control.

Les auditories a empreses externes que s’encarreguen de manera obligada cada exercici ja fan el control financer exhaustiu que el propi interventor fiscalitza un cop lliurades.

El fet que es denomina “subjecte de risc” aquestes partides que es controlaran, va permetre a l’oposició posar en dubte els comptes del govern.