Skip to main content

Cultura

El poblat ibèric declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

  • Marina Tovar

El jaciment ibèric del Puig Castellar, també conegut com a “Turo del pollo”, esdevindrà un Bé Cultural d‘Interès Nacional (BCIN), un cop finalitzi l’expedient que ha iniciat el departament de cultura de la Generalitat. Fa temps que l’Ajuntament, el Centre Excursionista Puigcastellar i l’Institut d’Estudis Catalans demanen la incorporació d’aquesta zona arqueològica al catàleg, amb la resolució del passat 3 d’agost de la consellera de Cultura, ja està en camí de ser oficial.  

Un BCIN dins de la categoria de zona arqueològica és un lloc natural on existeixin béns mobles o immobles susceptibles de ser estudiats amb metodologia arqueològica. Al Puig Castellar,  s’han realitzat desenes de treballs arqueològics, i s’ha recuperat una de les col·leccions de materials ibèrics més destacades del país.

Assolir aquesta categoria suposaria una major dotació de recursos per protegir i cuidar aquest espai arqueològic, així com mesures més fermes per la seva protecció. Algunes d’aquestes serien el requisit d’autorització per qualsevol obra o modificació o l’obligació de redactar un pla especial de protecció.

El Puig Castellar

El poblat ibèric de Puig Castellar es localitza al límit de Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac, amb una alçada de 303,10 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Es tracta d’un jaciment arqueològic que correspon a un vilatge fortificat  d’època ibèrica d’entre els segles VI aC i els segles II aC.

Amb una extensió de 5.000 m2, dels quals 4.500 m2 ja han estat excavats, s’ha consolidat com un espai patrimonial de primera magnitud per a la recerca, amb els seus valors arqueològics, històrics i didàctics. La recuperació patrimonial del jaciment i la gestió divulgadora, sobretot a través de l’Ajuntament i del Museu Torre Balldovina l’han transformat en un element fonamental en la transmissió del coneixement històric.