Skip to main content

Cultura

El Riu Besòs serà un dels espais per al festival Manifesta15

  • Carlos Alcivar

La 15a edició de Manifesta tornarà en la tardor de 2024 a onze ciutats de Catalunya. En el marc conceptual prebiennal i posicionament geogràfic s'ha seleccionat al riu Besòs com un dels tres nodes del projecte, juntament amb la serra de Collserola i el Delta de Llobregat. La Biennal Nòmada té l'objectiu principal de descentralitzar les infraestructures culturals existents mitjançant la producció d'un marc geogràfic d'intervencions artístiques que s'estengui per tota la regió.

Manifesta 15 busca explorar models alternatius de com democratitzar institucions culturals i com descentralitzar la cultura contemporània a Catalunya. L'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, descrivia la biennal com "un gran camp d'investigació, experimentació i acció, que també vincularà al teixit creatiu, les institucions i la ciutadania"

Entre el 8 de setembre i el 24 de novembre de 2024, Manifesta explorarà noves dinàmiques i es multiplicarà per Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Mataró, Sant Cugat, Cornellà, el Prat, Granollers i Santa Coloma de Gramenet. "És la primera vegada que la Manifesta s'enfronta a una àrea tan enorme", assegura la fundadora del biennal, Hedwig Fijen.

Què és el festival Manifesta?

A inicis de la dècada dels noranta, amb l'acabament de la Guerra va sorgir Manifesta, amb la finalitat de ser una plataforma de diàleg entre l'art i la societat. En aquest cas, Manifesta 15 es farà a Barcelona, amb les altres ciutats ja mencionades. Les edicions de Manifesta canvien d'ubicació cada dos anys. L'última edició es va celebrar a Kosovo amb la finalitat de produccions de projectes sostenibles a llarg termini.

La primera biennal de Manifesta es va celebrar el 1996 a Rotterdam com una iniciativa per acompanyar la integració europea després de la Guerra Freda. Aquesta plataforma itinerant ha visitat altres ciutats com Donostia, Palerm, Marsella, Sant Petersburg i Zuric.

Manifesta compta amb un equip internacional permanent i especialistes locals per gestionar cada edició i treballa des de les seves oficines a Amsterdam i des de la ciutat seu en cada ocasió. L'equip encapçalat per Hedwig té clar que vol repensar i, sobretot, "recuperar" Barcelona i l'àrea metropolitana des d'una perspectiva cultural.

La candidatura de les onze ciutats catalanes ofereix un ric ecosistema d'arts visuals i una àmplia presència cultural, tant pública com privada, per afrontar els reptes d'aquests esdeveniments.