Skip to main content

Cultura

El Besòs acollirà el museu d’art urbà més gran del món

  • Toni Salvador

La natura exultant del Parc Fluvial del Besòs convergeix amb la cultura per convertir-se en el museu d'art urbà més gran del món. Així va deixar-se clar ahir en la presentació del BesArt. The River Museum, que a partir d'ara farà dels murs que delimiten el cabal del riu un llenç gegantí a mode d'exposició permanent per artistes de tot el globus, accentuant aquest espai de Santa Coloma de Gramenet com un punt de parada indispensable dins l'àrea metropolitana de Barcelona.

En total, 18 quilòmetres i gairebé 5 milions de metres quadrats de museu sense barreres, sense tiquets d'entrada que, segons David Hernández, colomenc i president fundador de l'Associació Mediterranean Street Art, serà "un museu únic, transversal, que establirà ponts entre Catalunya i la resta del món a través de l'art i la cultura". "El BesArt neix avui, i ja estem treballant en una agenda que els pròxims mesos ens permetrà veure resultats", ha apuntat Hernández. El projecte també compta amb el suport del Reial Cercle Artístic de Barcelona. El seu president, Josep Fèlix Bentz, va qualificar el museu d'un “somni, una il·lusió que avui fa un primer pas i ara ja és una realitat”. 

Des del Pont de Santa Coloma fins al de Can Peixauet, els murs del marge esquerre acolliran obres d'artistes de renom mundial, mentre que el dret estarà a disposició d'artistes locals, d'escoles i fins i tot de famílies, en un espai que s'ha batejat com El Refugi. Inicialment, la primera fase del museu integrarà vuit quilòmetres, quatre per banda, tot i que l'objectiu és cobrir la totalitat dels murs (és a dir, els 18 quilòmetres).

L'alcaldessa Núria Parlon va aprofitar per destacar el riu Besòs com a exemple de la "resiliència" del municipi, essent el BesArt la culminació després d'anys d'aposta per la seva transformació i renaturalització. "The River Museum estableix un equilibri entre natura, cultura i valors urbans que es viurà cada dia, en directe, amb les diverses creacions artístiques", va declarar.