Skip to main content

Cultura

Inauguració dels monòlits per recordar els atacs de 1937

  • Xavi López

Demà 19 de febrer tindrà lloc la inauguració dels monòlits commemoratius dels bombardeigs que es van produir els dies 13 de març i 25 de juliol de 1937 sobre la ciutat de Santa Coloma de Gramenet. Els monòlits s'instal·laran als punts on van caure les bombes, concretament a l'avinguda Pallaresa i a la confluència entre el passeig Llorenç Serra i el passeig de la Salzareda. La inauguració es farà al Parc d'Europa (av. Pallaresa, 120).

Santa Coloma bombardejada

Durant la Guerra Civil, l'aviació esdevé per primer cop una arma de destrucció massiva. Els avions de la Itàlia feixista, aliada de Franco, ataquen sistemàticament des de les bases de l'illa de Mallorca les ciutats catalanes. Els atacs no se centren solament en objectius militars o industrials, sovint els bombardejos són indiscriminats i afecten la població civil. La manca de precisió en algun d’aquests objectius feia que els bombardejos afectessin la població civil i, per tant, causessin nombroses víctimes mortals i ferits a més de quantiosos danys materials.

El primer bombardeig que hi ha documentat a la nostra ciutat és el 13 de Març de 1937. No va ser l'únic, ja que el 29 de maig de 1937 de matinada Santa Coloma pateix 6 bombardeigs: un a les Cases Barates on hi havia la fàbrica de guerra F11, causant 9 víctimes i la destrucció de diverses Cases Barates. Un altre bombardeig afecta al costat del pont, dos a prop de l’església Major i el Cementiri Vell i dos més als voltants de la Clínica Mental.