Skip to main content

Cultura

Descobreix el passat i el present del Recinte Torribera

  • Toni Salvador

Aquest últim cap de setmana d'octubre tindrà lloc la primera de la sèrie de visites guiades organitzades per descobrir tots els secrets del Recinte Torribera. L'activitat, oberta a la ciutadania, pretén donar conèixer aquest espai natural, els elements fonamentals de caràcter històric i arquitectònic de les construccions que s'hi troben i els usos actuals de les edificacions, en les quals es combinen els serveis tradicionals d'assistència a la salut mental amb els nous serveis docents, formatius i d'oci i gaudi de la natura.

La visita té una durada prevista de dues hores i, de moment, hi han previstes quatre dates. L'estrena es durà a terme aquest dissabte 29 d'octubre a les 10:30 hores. La resta de visites es duran a terme les setmanes vinents, el 5, 12 i 19 de novembre. Per participar cal inscriure's prèviament al web de l'Ajuntament.

Un recorregut per més de 200 anys d'història

El Recinte Torribera, també anomenat Can Setantí, té el seu origen en l'antiga propietat de Torribera, a Santa Coloma de Gramenet, una masia medieval reconstruïda al segle XVIII. El que posteriorment havia de ser la Clínica Mental de la Mancomunitat de Catalunya va començar el 1916 amb la compra d'aquesta masia i dels seus terrenys per a usar-los, tal com s'esmenta en l'arxiu històric de la Diputació de Barcelona, com a "l'emplaçament d'una clínica d'observació i hospital per al tractament de malalties mentals". Amb el pas del temps, l'ús inicial s'ha dimensionat i els serveis de salut mental els realitza, actualment, el Centre Dr. Emili Mira i López-Parc de Salut Mar.

A hores d'ara, però, el recinte no queda només dedicat a la salut mental. Per tal de rendibilitzar al màxim les instal·lacions en benefici dels interessos de la ciutadania, s'han anat ubicant serveis formatius i educatius com el Campus d'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), la seu de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) o l'Escola de Restauració de Santa Coloma de Gramenet. També s'hi pot trobar habilitat un espai de sensibilització i educació ambiental, conegut com a Ecometròpoli, i el Complex Esportiu Torribera.