Skip to main content

Cultura

Els Trabucaires es preparen per la Batalla de Santa Coloma

  • Toni Salvador

És el 17 de setembre del 1808. L'exèrcit francès establert a Barcelona es dirigeix cap a Santa Coloma, però un atac inesperat comandat pel tinent coronel Milans del Bosch, atrinxerat a Sant Jeroni de la Murtra, els causa 100 baixes i han de retirar-se. El 22 de setembre, pocs dies després, els francesos reuneixen 2.200 homes i 6 canons per dur a terme la seva venjança i capturar a Milans del Bosch. Ha esclatat la Batalla de Santa Coloma.

Els Trabucaires de Santa Coloma tornen a celebrar la seva recreació, com declaren en un comunicat, "nostra, lliure i com no, victoriosa" del pas de la Guerra del Francès per la ciutat. El dissabte 1 d'octubre es durà a terme la 13a edició de la representació teatral sobre els fets que van succeir el setembre de 1808, coneguts com la Batalla de Santa Coloma: un espectacle per totes les edats que recorrerà els carrers del centre del municipi.

L'espectacle donarà, mai millor dit, el tret de sortida a les 18:00 hores a la parròquia Sant Josep Oriol, a la plaça Olimp. El seguici pujarà pel carrer Major i s'aturarà a l'altura del carrer Nou; després continuarà fins a la plaça Manent, on tindrà lloc un altre acte, i seguirà pel carrer Sant Carles, aturant-se a Can Sisteré i finalitzant a la plaça de la Vila, on tindrà lloc la batalla final. També a la plaça de la Vila s'organitzarà el Mercat de Sabors Catalans.