Skip to main content

Cultura

La visita de Francesc Macià a la Festa Major de fa 90 anys

  • Toni Salvador

La tarda del dimarts 6 de setembre, Santa Coloma va viure un terratrèmol. La plaça de la Vila es va omplir de gom a gom perquè va anunciar la seva visita el Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià i Llussà. L’Avi, com se’l coneixia popularment, era una persona molt estimada, i també a Santa Coloma.

El mirall.net, gràcies a la recerca del nostre col·laborador Domingo Rodríguez, ha obtingut dues fotografies que il·lustraren la posteritat d’aquesta visita. Són les que il·lustren aquest text en què es veu Macià assegut al despatx de l’alcalde amb la màxima autoritat local al seu costat. La muntanya del darrera -on actualment hi ha el barri de Les Oliveres- evidencia que l’habitació on se’l va rebre era a la part del darrera de l’Ajuntament.

09-09-2022-francesc-macia-ajuntament.jpg

Al davant del consistori, una multitud volia saludar el president Macià, que va arribar de tarda, ja fosc, al poble. En aquella època, l’Ajuntament ocupava la meitat d’espai de l’actual, la torre del rellotge era a la paret exterior d’una banda. La plaça, plena de vehicles, mostra la farmàcia Altés i el troleibús de dues plantes que portava a la plaça Trafalgar de Barcelona. El jutjat formava part de l’Ajuntament

La Vanguardia del dia següent, en les Notas del Día, titulava “El señor Maciá: Ayer tarde salió para Santa Coloma de Gramanet, acompañado de su secretario señor Alavedra”.

Un esdeveniment pel record

La visita de Macià se sabia des del 2 de setembre per part de les autoritats locals, com es llegeix a l’acta del Ple d’aquell dia. “A continuació, la presidència manifesta que un dels dies de la Festa Major, l’Excm. Sr. President de la Generalitat de Catalunya es dignarà a fer una visita a Santa Coloma de Gramanet. Es proposa que  se’l rebi amb honors que es mereix, aprovant-se per unanimitat, com així també la proposició dels senyors Font i Aparicio de què es convidi a les entitats locals i que les que vulguin concorre-hi amb bandera, poguessin fer-ho”.

La visita de l’Avi era presumiblement resposta al fet que, en l’acta del Ple del 26 d’agost, s’explica que “Vist un ofici de l’Alcaldia proposant que l’ajuntament acordi donar el nom de Francesc Macià a la Rambla de Sant Sebastià, i posar el seu retrat en el saló de sessions, per unanimitat s’aprova la proposta de la presidència”

L’alcalde electe de Santa Coloma era Pere Pla i Arús. La rebuda multitudinària  està corroborada per les imatges; però la col·locació de la placa i el canvi de nom de la rambla no consten documentades. Es va fer? El programa de la Festa Major 1932 ho anunciava a les 5 de la tarda del dia 6: “Descobriment de la placa donant el nom de l’honorable patrici Francesc Macià a la que es avui Rambla Sant Sebastià”, però no hi ha foto. Va declinar Macià aquest honor? Al 1979 amb la democràcia recuperada va rebre el nom de l’avinguda.

Aquella mateixa Festa Major, diumenge al vespre, la Societat Coral Joventut de l’Arrabal va estrenar l’himne a Santa Coloma de Josep Volta i Viñas, a la plaça de la República. 

Fotografies: Domingo Rodríguez