Skip to main content

Actualitat

L'ICS dobla les visites d'atenció domiciliària als pacients crònics

  • Marina Tovar

Els 400 pacients crònics complexos de Santa Coloma de l'Institut Català de la Salut s'estan beneficiant d'una major i millor atenció domiciliària gràcies al programa ProPCC. Un programa desplegat primer a l'Hospital Tries i Pujol, i que després es va expandir a l'Hospital de l'Esperit Sant. 

Segons dades de l'ICS, els pacients - gent gran, amb malalties cròniques i fragilitat - de tota l'àrea Metropolitana Nord han rebut a casa seva el doble de visites de professionals d'atenció primària, en col·laboració amb equips comunitaris d'hospitalització, rehabilitació i atenció pal·liativa al domicili, així com amb els serveis socials municipals. Destaquen la reducció fins a un 40% de les visites dels pacients a urgències, amb una disminució d'un 30% en els ingressos. A més, s'ha reduït el temps d'hospitalització, que ha passat de dues setmanes a vuit dies. 

Aquests factors han contribuït a que els pacients hagin augmentat un 3% el temps passat a casa, un dels principals objectius del programa. A Santa Coloma, hi ha desplegats sis equips d'atenció primària de l'ICS, amb l'Hospital de l'Esperit Sant com a referent. Tant metges de família, com infermeres expertes en gestió de casos i treballadors socials elaboren un pla terapèutic centrat en allò que vol el pacient i els seus cuidadors, prioritzant el temps a casa. A aquests equips els complementen especialistes, com fisioterapeutes o equips de pal·liatius domiciliaris.