Skip to main content

Actualitat

L'entrada en vigor de la ZBE es retarda a Santa Coloma

  • Josep M. Roca

La normativa europea que va crear les Zones de Baixes Emissions (ZBE) no s'implementarà de forma general aquest 1 de gener, tal com estava programat pel govern de la UE. Les ciutats de més de 20.000 habitants dels estats membres havien d'establir les seves ZBE, pero molt poques ho han aplicat. La majoria, com Santa Coloma, encara no tenen el projecte per configurar-les, malgrat haber rebut les subvencions (1,5 milions d'euros en el cas del nostre municipi). 

L'actual parc local de vehícles faria inviable posar en marxa les restriccions a la circulació en zones d'alta concentració de vehicles contaminants. Les repetides crisis, econòmiques i sanitàries, han impedit als ciutadans canviar el seu cotxe per un que pugui obtenir la tarjeta ECO. Tampoc hi ha hagut ajudes per incentivar-ho. 

Fins ara, els governs municipals han anat per lliure. Barcelona té el seu ZBE des de 2017, a la que també es va sumar Sant Adrià. Badalona també va crear una zona ZBE i es va dotar d'una ordenança, que va ser retirada fa unes setmanes per defectes de forma. 

Enguany començarà un estudi per implementar la ZBE

Santa Coloma té previst començar aquest any l'estudi per implementar la Zona de Baixes Emissions en el municipi. La comissió integrada per regidors del govern i de l'oposició, junt amb tècnics de les zones afectades, aprovarà les bases del projecte. La redacció d'aquest es financiarà amb la subvenció ja rebuda. 

Un cop aprovada, s'hauran d'adquirir les senyals indicatives, col·locar-les i redactar una ordenança municipal amb les obligacions, que haurà de ser aprovada. Tot plegat requerirà mesos, però segurament Europa allargarà fins al 2027 l'obligació d'implementar la ZBE.