Skip to main content

Actualitat

Santa Coloma surt del parèntesi d’alerta per risc incendi

  • Toni Salvador

La comarca del Barcelonès surt del període transitori d'alerta per risc d'incendi. Les condicions meteorològiques d'aquesta segona setmana de gener van fer que la Direcció General d'Agents Rurals activessin el Pla Alfa per risc d'incendi forestal el dissabte dia 7.  

Moltes comarques catalanes van assolir el nivell 2 (ris alt/molt alt), mentre que la zona on s'integra Santa Coloma va rebre el nivell 1. Avui dimarts s'ha anunciat que es retira l'estat d'alerta al Barcelonès, mentre que els municipis que tenien nivell 2 passen a risc moderat. Cal recordar que la ciutat va estar en nivell 3 (perill extrem d'incendi) al mes d'agost.

La falta de pluja és la responsable que el sòl tingui un dèficit hídric important i el risc d'incendi sigui alt. La sequera és extrema a Catalunya i molts municipis ja estan en situació d'alerta per la falta d'aigua, com és el cas de Santa Coloma, a qui l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va decretar-ne l'alerta el mes anterior.

El perill per incendi forestal ha augmentat respecte als primers dies de gener a causa de les condicions meteorològiques. El mestral, vent més sec del nord-oest, està afectant amb força a la meitat sud de Catalunya. Ahir dilluns s'esperaven cops que podien superar els 80 km/h a les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp i l'Alt Penedès. A la zona de l'Alt Empordà els cops més forts arribarien del nord-oest, també molt secs. La suma d'aquest vent sense humitat i la falta d'aigua del sòl va fer augmentar el risc d'incendi i és la resposta a per què s'ha activat aquest pla al mes de gener.

Aquest dimarts, com ja es va augurar en el moment de decretar l'alerta, la intensitat del vent ha disminuït, tot i que encara s'esperen ventades molt fortes a la Costa Daurada les primeres hores del dia, en especial a les platges entre Cambrils i l'Ametlla de Mar.