Skip to main content

Actualitat

Un decret ministerial accelerarà la implantació de la ZBE

  • Toni Salvador

El decret recentment aprovat pel Consell de Ministres desfà l’embolic de les zones de baixes emissions i accelerarà la seva implantació en els municipis. El text, el qual va rebre llum verda el 27 de desembre, inclou mesures com restringir l'accés de vehicles -amb el seu conseqüent règim sancionador aplicable-, fomentar el transport col·lectiu i augmentar els punts de recàrrega per a cotxes elèctrics. Tot això per a millorar la qualitat de l'aire i mitigar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Segons el decret, a més, les ZBE hauran de fixar-se abans de l'1 de gener del 2023 en els 149 municipis espanyols amb més de 50.000 habitants, entre els quals es troba Santa Coloma de Gramenet, ja que alguns s'havien emparat a moratòries per l'absència d'aquesta mesura, com també és el cas de la nostra ciutat.

El conflicte latent de la zona de baixes emissions (ZBE-Rondes) de Barcelona va remoure la seva aplicació en la resta de ciutats. Al març d'enguany, de fet, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar l'ordenança municipal de la zona en resposta a sis recursos presentats per deu associacions o gremis, en la seva majoria vinculats al motor o al transport de persones o mercaderies. Dos mesos després, l'Ajuntament de Barcelona va presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem (TS), igual que la Generalitat de Catalunya i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Ara, el nou decret dona més seguretat als consistoris davant les denúncies presentades en els tribunals, i molts d'ells podran continuar amb l'aplicació dels plans mediambientals. En el cas de Santa Coloma, la ciutat ja va anunciar l'aplicació de la ZBE en 2023, que amb l'adopció de les diferents moratòries pretenia fer-ho a final d'any.

Segons fonts de l'ajuntament de la ciutat consultades per El mirall.net, donada la celeritat de l'aprovació del decret, a més d'haver-se dut a terme en ple període vacacional, encara es troben estudiant la mesura a l'expectativa de la seva adopció. També declaren que esperen mantenir en vigor les pròrrogues per a suavitzar al màxim el procés d'implantació del pla. Segons detalla El Periódico, a penes el 13 per cent dels 149 municipis afectats arribarien a temps per a posar en marxa els seus ZBE. El decret explica que, els municipis de més de 20.000 habitants que superin els valors límit de contaminants regulats també hauran d'adoptar les zones abans de 2023.