Skip to main content

Actualitat

Els veïns es mobilitzen per exigir un transport de qualitat

  • J.M. Roca

Des de juny de 2021, el contracte per a la realització del transport públic al Barcelonès Nord està suspès. Es tracta d'un megacontracte que supera els 986 milions d'euros per set anys més tres de pròrroga. Un pastís al qual es volen apuntar les multinacionals del sector. Al Baix Llobregat ja ha passat i mesos després que es fes el relleu han començat a arribar els problemes en forma de vagues dels treballadors subrogats i de queixes dels veïns per la mala qualitat del servei. La falta de puntualitat, de neteja i la no renovació de la flota són les principals protestes.

Al Barcelonès Nord, les associacions de veïns (la FAVGRAM de Santa Coloma i la FAV de Badalona) han començat a mobilitzar-se per a evitar que l'Autoritat Metropolitana del Transport cometi el mateix error. "Sabem que allí la qualitat del servei està empitjorant en tots els sentits. Les empreses que han guanyat les licitacions ho han fet molt a la baixa i ara incompleixen les condicions del plec i això hem d'evitar-ho costi el que costi", explica Tomás Fernández. Totes dues entitats han començat la recollida de signatures i amb elles intentessin que el servei actual es mantingui. "Ens dona el mateix qui guanyi el concurs, però sí que creiem que ha de mantenir com a mínim l'eficiència i qualitat actuals".

Les anomalies detectades en la concessió han provocat que s'imposin multes per la mala gestió, però la majoria de les denúncies que arriben a l'autoritat competent acaben sense sanció. Antonio Balmon, alcalde de Cornellà, i Antoni Poveda, són els principals responsables polítics des de fa molts anys que han de prendre la decisió i als qui sindicats i patronal assenyalen com a responsables dels problemes.

Els tres alcaldes del Barceloní Nord coneixen l'afer, si bé encara no s'han pronunciat. "És molt difícil pronunciar-se", indiquen fonts del consistori colomenc. La suspensió del concurs que està en via judicial els donarà temps per a prendre posició, especialment si els problemes al Baix Llobregat continuen provocant aturs del servei.

Al Barcelonès Nord, el servei actual està en mans de la cooperativa Tusgsal. "Som treballadors, però també veïns d'aquestes poblacions, guanyi qui guanyi continuarem treballant, però sabem, perquè també som empresa, que les baixes temeràries produeixen pèrdues que només es recuperen retallant serveis i qualitat", explica Federico Llobet, el seu president. A més, no hi ha revisió de preus i això en una època en què l'energia fluctua tant és molt perillós".

La lluita veïnal acaba de començar. "Amb les signatures anirem on faci falta, fins i tot al Parlament si és necessari", recalca Tomàs Fernández.