Skip to main content

Actualitat

Bar Hinojosa, l’establiment de moda amb preus insòlits

  • Sara Simonet

Fa 37 anys que Juan Mesa treballa al Bar Hinojosa de Santa Coloma. Un bar que era del seu pare i, posteriorment, va heretar ell. Un bar que avui dia ha augmentat estrepitosament la seva fama gràcies als preus insòlits que ofereix.

Qui li diria a Juan fa un any, que ara estaria venent el doble de cafès i entrepans que abans. Qui li diria a Juan que mitjans de comunicació de tot l'estat passarien pel seu local per fer-li entrevistes. Qui li diria a Juan, que aquella iniciativa que va decidir fer "in extremis", li sortiria tan bé.

Després de la crisi de la pandèmia, les conseqüències de la guerra d'Ucraïna i la inflació, el Bar Hinojosa va veure com de mica en mica anava perdent clients. L'escalada de preus va obligar la restauració a reinventar-se. I els bars van haver d'aplicar mesures anticrisi per continuar captant clients i no tancar.

"Va baixar molt la feina i vaig haver d'abaixar els preus". Així explica Juan, propietari del bar, el fet que el va portar a vendre els cafès a 0,50 cèntims i els entrepans a 1 o 2 euros. Una mesura que ha tingut molt èxit i ha agradat als seus clients, que "ara venen i compren molt més que abans, estan contents".

Preus insòlits davant d'una situació insòlita

El Bar Hinojosa està ubicat al número 80 del carrer Milà i Fontanals de Santa Coloma, una zona residencial on hi ha poques empreses i poca afluència de gent, per norma general. Davant del local hi ha un centre educatiu, i els pares i mares dels alumnes aprofiten, de tant en tant, per prendre alguna cosa al bar.

Davant d'aquesta situació, per donar-se a conèixer, Juan va decidir publicar les seves ofertes a la xarxa social de Facebook, un fet que el va catapultar i va augmentar notablement la concurrència de clients al bar.

Això sí, la baixada de preus no ha variat la qualitat dels productes. Al Bar Hinojosa continuen servint el mateix producte que sempre, no ho han canviat, encara que reconeixen que "ara ens surt més a compte. El quilo de cafè ens surt molt més barat i ens podem permetre els preus que oferim".

El mes de juny d'aquest any, un quilo de cafè els durava dos dies. Ara, pels volts de les 11 del matí, el Juan ja prepara el segon quilo i de forma habitual, ha d'anar a comprar més pa per la gran demanda d'entrepans que hi ha.

Parlant dels entrepans, aquests també són un altre dels punts forts del negoci. Un mini entrepà (que a simple vista no sembla tant mini) costa 1 euro, i un entrepà sencer en costa dos. Això sembla que agrada de bona manera als clients, ja que els entrepans s'esgoten diàriament de forma força ràpida.

Una solució insòlita que funciona?

Al dia es poden arribar a vendre uns 300 cafès, cosa impensable fa uns mesos, quan la situació de l'hostaleria en general i la del Bar Hinojosa en particular no eren gaire bones. Juan ho té clar: "cal posar preus que la gent pugui pagar. Prefereixo guanyar clients que no apujar el preu dels cafès".

Amb vista al futur, des del local es plantegen altres mesures amb l'objectiu de continuar sumant clientela i fer més rendible el negoci. Entre aquestes destaca el fet d'abaixar el preu dels cubates a 2,50 euros.

Al que facin la resta d'establiments, el Juan no li dona gaire importància. Ell se centra en el seu i cerca la millor manera de portar-ho. Posa al centre de les seves accions els seus clients i busca la manera de mantenir-los contents.

Vist el que sembla, sembla que aquesta fórmula li funciona, i en aquests moments, és indubtable, que el Bar Hinojosa i els seus preus no deixen indiferent ningú.

Fotografia: Andreu Fernández