Skip to main content

Política

L'Audiència requereix Bartomeu Muñoz perquè entri a presó

  • J.M.Roca

L'Audiència Nacional va requerir Bartolomé Muñoz, que va ser alcalde de Santa Coloma des de 2002 fins a 2009, perquè ingressi a la presó a complir la seva pena. El decret d'execució de la sentència es va signar el dia 6 de juliol i li concedia deu dies per a ingressar voluntàriament a la presó. A més, li donava només cinc dies per pagar les multes i decomissos corresponents.

Sobre Muñoz, l'únic dels onze condemnats que podria ingressar a la presó per tenir penes de més de dos anys, pesen condemnes per un total de 5 anys, 8 mesos i 28 dies de presó i una multa global de 4.578.898,02 euros. Per tal de cobrir aquesta quantitat, s'ha donat caràcter executiu a l'embargament de 33 finques, de les quals l'exalcalde disposa de la propietat de la meitat, un terç o una sisena part. Es tracta de 16 finques a Santa Coloma, 2 a Rupià, 13 a Guimerà, 1 a Mazarrón i el seu pis de Barcelona.

Bartomeu Muñoz va ser l'únic dels recurrents al Tribunal Suprem que no va veure reduïda la seva pena. De fet, el penat ha canviat de lletrat després de la sentència ferma i ara està representat per Mireia Balaguer.

A més, l'exalcalde haurà de complir quatre condemnes d'inhabilitació especial per a l'exercici d'ocupació pública que sumen un total de 31 anys, 2 mesos i 29 dies. 

La sentència de Muñoz es divideix en un delicte de suborn continuat pel qual ha estat condemnat a 3 anys, 2 mesos i 29 dies i un altre de suborn amb una pena de 2 anys, 5 mesos i 29 dies. Fonts judicials indiquen que en menys de dos anys podria ja tenir dret a beneficis penitenciaris de sortides.

La seva entrada a la presó, i després de descomptar els dos mesos que va passar a la presó després de la seva detenció el 2009, només és un tràmit, tot i que fonts municipals han indicat que podria haver sol·licitat un indult parcial i això, juntament amb el fet que agost és inhàbil per a la justícia, podria allargar el seu ingrés a presó, fins i tot evitar si se li commuta una part de la seva condemna. L'Audiència va comunicar dijous a El mirall.net que "encara estava en termini per complir l'ordre judicial".