Skip to main content

Cultura

Entrevista a Josep Lluís Socías, 50 anys com a capellà

  • Carlos Alcivar

Josep Lluís Socías compleix 50 anys com a capellà. Un aniversari que commemora el seu compromís de sacerdot. Però si una cosa ha deixat clara en aquesta llarga trajectòria, és que el seu servei no ha estat mai només una qüestió litúrgica, sinó una missió vital d’acompanyar, acollir, preguntar-se el “per què” de les coses i explicar la realitat des de l’humanisme cristià que predica. Per celebrar les seves noces d’or, a la parròquia de Sant Josep Oriol, a les 18h, el pròxim 1 de juny es rememorarà l’efemèride sacerdotal del capellà.

Els seus inicis

Fill de Barcelona, però nascut a Cadis en 1945, ja que el seu pare es dedicava a la vida d’alta mar com a capità d’un vaixell, tot i que la família catalana retornaria a la ciutat comtal per continuar les seves vides. Durant la seva infantesa, recorda amb lucidesa com un camió gairebé l’atropella mentre jugava sortint de l’escola, a prop de la Sagrada Família. “Un record important”, explica Socías. L’ensurt va ser precisament un 1 de juny, la mateixa data en què anys després, el 1975, va ser ordenat sacerdot.

Ja quan tenia 18 anys va iniciar estudis a la Facultat de Teologia i Filosofia de Catalunya, on coneix al doctor Rubio de Castarlenas, fundador del grup ‘Ámbito de investigación y difusión’, al que s’uneix, ja que el propòsit del grup era cercar les arrels de les qüestions més existencials i difondre-les mitjançant seminaris i espais com la ràdio. És aquest moment que el jove Socías es decanta per “fer una millora del món” a través del sacerdotisme.

La Santa Coloma dels anys 80

El seu pas per Santa Coloma va començar el 1977, quan tenia 32 anys i recentment dos com a capellà. Enviat pel cardenal Jubany, va ser nomenat vicari de l’Església Major, juntament amb mossèn Galvany. Junts van impulsar una línia de continuïtat conciliadora a la ciutat, amb més escolta i servei a la ciutadania. “Un capellà que es mostra més a prop de la seva gent”, defineixen alguns fidels sobre l’antic rector de la parròquia de Sant Josep Oriol, a qui va ser encarregada poc temps després de la seva arribada. L’any 1980 funda un espai independent de l’església, però molt arrelat al barri: l’Àrea Cultural Oriol“A vegades la gent ve a l’Àrea, no només per les activitats, sinó perquè s’hi sent acollida per la figura de Socías”, afirmen membres de l’entitat.

L’humanisme cristià, que posa en el centre a la persona i l’amor propi, tenint en compte els llibres dels evangelis, ha estat sempre la seva brúixola.  L’Àrea Cultural Oriol s’ha convertit en un espai segur per al diàleg obert sobre temes socials i culturals, des dels anys vuitanta fins avui. “Les diferències ens enriqueixen”, assegura amb alegria.

Sobre el primer diàleg: la sexualitat de la dona. “Un esdeveniment que avui dia no sembla controvèrsia i està acceptat. Allà era innovador (sobre la sexualitat de la dona). Penso que no hi ha diferències entre la Santa Coloma dels anys 80 i la Santa Coloma actual, doncs la gent seguirà essent, amb els seus pensaments, els seus problemes, les seves conviccions...  en cada context, en cada progrés. Són les evidències de cadascun”

Trajectòria i any sabàtic al món penitenciari

Josep Lluís Socías també va ser rector de la parròquia de la Mare de Déu de la Salut de Badalona (1991-2001), on va liderar la construcció d’un nou temple a la Salut Alta. Després, va dedicar un any sabàtic al món penitenciari. Va visitar centenars de presos a La Model i Quatre Camins, i el 2019 impulsà el centre de menors Mn. Pere Oliveras, on més de 600 persones han estat ateses. La seva trajectòria ha passat per la parròquia de Montserrat (a Mataró) i a les parròquies de Santa Maria de Sants i Sant Medir, fins a la seva jubilació l’any 2020.

Recorda especialment un moment viscut durant l’acompanyament de presos. Un reclús que tenia pocs dies per ser alliberat li va dir: “El meu somni és menjar una paella a la Costa Brava”. I així va ser. El somni es va complir.

Per ell, viure és un acte de responsabilitat i gratitud. Ara, amb 80 anys, continua impulsant debats, escoltant nous punts de vista i recordant que “l’important és partir de les evidències, i des d’aquí, dialogar”. Tot i que fa cinc anys que està jubilat, Socías sempre ha tingut la iniciativa de transmetre.  Sigui en llibres o en mitjans, la filosofia del sacerdot que ara compleix 50 anys de missió continua. Un home ple d’experiències i una mirada tendra que encara estudia la realitat de les persones.    

Fotos: Carla Roca