Skip to main content

Cultura

CNL L'Heura celebra 40 anys de foment del català a la ciutat

  • Carlos Alcivar

Quaranta anys fomentant el català quotidià a la ciutat i endavant. Ja ho deia l’escriptor Josep Pla “que el meu país és aquell que quan jo dic bon dia em responen bon dia". Amb motiu de commemoració, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) L'Heura celebra el seu 40è aniversari, educant la llengua catalana a les aules del consorci.

L’acte de celebració del CNL L’Heura tindrà lloc el pròxim dimecres 23 d’octubre, a les 18:45 h, al Teatre Sagarra. L’esdeveniment marcarà també l’inici del curs 2024-2025, amb la presència d’institucions, alumnes, entitats i comerços per commemorar el compromís col·lectiu del català a Santa Coloma. Per assistir-hi, cal confirmar l'assistència través del següent formulari.

Noemí Ubach, directora de CNL L'Heura, destaca la importància de la tasca realitzada, especialment en una ciutat com Santa Coloma, que ha experimentat diverses onades migratòries. “Ha estat imprescindible posar el català a l’abast de tots els colomencs i colomenques”, afirma.

Durant l'esdeveniment, es projectarà un recull d'imatges dels 40 anys del centre i un vídeo amb testimonis d’aquells qui han contribuït a reforçar la difusió de la llengua catalana. El programa inclourà també reconeixements a persones i organismes que han col·laborat amb el CNL L’Heura al llarg dels anys i actuacions culturals.

Ubach remarca que el centre ha rebut alumnes amb realitats molt diferents, des de persones que no van poder aprendre català durant la dictadura, fins a nouvinguts que desconeixien l’existència de la llengua. El consorci de L’Heura ha estat fonamental per garantir que la llengua catalana estigui present en el dia a dia de la ciutadania, des de la comunicació escrita fins a l'àmbit laboral.

Santa Coloma, un exemple de foment del català 

Santa Coloma ha estat històricament un punt de referència en la defensa i la promoció del català. Fins i tot abans de l’arribada de la democràcia, la ciutat organitzava cursos de llengua, impulsats per la demanda de famílies que volien que els seus fills i filles aprenguessin català. Aquesta voluntat de protegir la llengua es va fer més evident durant la transició, quan pares i mares es van mobilitzar per “l’escola pública en català”.

Des de la creació del CNL L'Heura l'any 1984, la ciutat ha continuat enfortint aquest compromís. En aquests 40 anys, s’han organitzat més de 2.300 cursos i s’han inscrit més de 50.000 alumnes. Aquesta tasca ha estat clau per a l’adaptació de persones d’orígens molt diversos, que han trobat en el català una eina per integrar-se millor en la societat colomenca.