Skip to main content

Cultura

El riu Besòs, protagonista en el National Geographic

  • Carlos Alcivar

La prestigiosa revista internacional del National Geographic ha publicat en el mes de setembre un reportatge de la periodista Eva van Der Berg amb fotografies de Pau Fabregat sobre la bellesa recuperada i la capacitat del riu Besòs per renaturalitzar-se amb el pas del temps.

“Un riu tan curt, però que comprèn molta diversitat”. Així descriu la situació actual del riu Besòs l’article publicat a la revista National Geographic. El Besòs ha sigut testimoni i víctima del creixement urbà desmesurat entre els anys 50 i 70, les grans infraestructures industrials que travessaven el caudal del Besòs i que la van catalogar com un dels rius més contaminats del món.

El reportatge descriu moments crítics que ha sofert el Besòs com els vessaments químics en 2019 i 2022. L’últim episodi, de fet, ha sigut enguany per la fuita d’amoníac a Polinyà, tot i que  ara com ara, el projecte de renaturalització i el Refugi de la Biodiversitat del riu Besòs preveu mesures perquè no hi hagin més episodis contaminants i no s’ha vist afectat per la fuita química de Polinyà.

El projecte de renaturalització del riu Besòs es troba en segona fase i apunta cap a l’illa de la biodiversitat en què els animals podran refugiar-se en els 17,7 quilòmetres que té el vessant, a més de les connexions ecològiques del parc de Can Zam i la Serralada de Marina.

Una biodiversitat que creix amb la presència de moltes espècies d’aus com bernats pescaires, ànecs, garses i orenetes. I també com a espai de reproducció de dos nuclis familiars de llúdries que escampen al riu i la visita d’un cabirol.

Fotos: Pau Fabregat / National Geographic