Cultura

Telèfons de contacte per informació sobre

Covid-19

Recomanacions oficials contra el

Coronavirus

Aquest any no hi haurà catifes florals a Santa Coloma

  • Elsa Boloix

La tradicional festa colomenca de les catifes florals no es podrà gaudir aquest 2019. El més segur hores d'ara és que aquest any no se celebri la jornada que adornava de clavells, sacs de serradura i colors els carrers cèntrics de la ciutat. Són molts pocs els comerços que s’impliquen en els preparatius de les catifes florals en una tradició que demana moltes ganes, organització i compromís.  Aquest és el principal motiu que justifica que enguany, si res no canvia a última hora, Santa Coloma no llueixi les catifes florals per primera vegada en molt de temps.

Les catifes són una festa popular molt arrelada a la ciutat. Són una empremta més de la cultura i la tradició colomenca. Any rere any feia goig veure els carrers de Sant Jeroni, Santa Coloma, Carrer Major i Anselm Clavé transformats en catifes gegants. Perquè les catifes són obres d’art efímer, mosaics fets amb les mans i la imaginació dels catifaires. La fotografia final, un cop tots els carrers estan decorats, és espectacular.

La jornada es porta fent durant anys i justament l’any passat va celebrar el seu 25è aniversari amb grans esdeveniments arreu del territori. Un d’ells va ser la trobada de catifaires d’arreu de Catalunya, entre ells de Mollet, Caldes, Argentona, Arbúcies, La Garriga, Sitges o Badalona i fins i tot va participar-hi un grup catifaire gallec d’Ares, on es van exposar les obres i es va reivindicar que la Unesco reconegués les catifes florals com un art a nivell mundial. 

Manel Pérez, coordinador i membre de l’equip que organitza la festivitat any rere any, explica que “l’equip organitzador pateix cansament i no acabem de trobar relleus”. Dels més de 50 comerços que hi ha a l’eix comercial del carrers del centre, només 3 o 4 botigues participen activament en els preparatius de les catifes. “No hi ha gaire interès en tirar el projecte endavant”, reconeix Pérez. La saturació de tota la feina i organització que la celebració comporta és la causa principal de fer una pausa en el projecte.

Això sí, tot i haver la possibilitat que no se celebri aquest any, no es tracta d’un adéu definitiu, sinó d’un fins aviat. Manel Pérez assegura que es prenen un any sabàtic, de descans, però amb la intenció de redefinir el projecte de les catifes florals amb vista al futur. “Volem trobar noves idees i implicar més gent de Santa Coloma, entitats i col·legis, amb l’objectiu de formar un equip amb persones noves i així rellançar la festa, donar-li una empenta”, comenta.            

Fotografia: Andreu Fernàndez.                                        

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.