Skip to main content

Cultura

Diàlegs del Besòs: conferència sobre el Pla Popular

  • Dani Mormuz

El dilluns 18 de setembre a les 19h es durà a terme el col·loqui El Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet. Una proposta singular del disseny d’una ciutat metropolitana al MUHBA BON Pastor (Espai museístic de l'habitatge - "Les cases barates del Bon Pastor"), situat al carrer Barnola número 22 de Barcelona.

L’objectiu del col·loqui és aprofundir en el Pla Popular de Santa Coloma i la incidència que va tenir sobre les transformacions urbanes de la ciutat des de l’arribada dels ajuntaments democràtics. El Pla Popular de 1978 va ser una iniciativa ciutadana, on van participar tècnics com l’arquitecte Xavier Valls, que va suposar una transformació de la ciutat de Santa Coloma.

La celebració d’aquest acte és un exercici de memòria històrica per a ajudar-nos a recuperar els elements més valuosos d’aquells anys, molt especialment el de la participació veïnal com a motor de transformació democràtica. L’organitza Diàlegs a la riba del Besòs, una associació que neix a Santa Coloma com un lloc per la reflexió i el pensament.

La presentació de l’acte estarà a càrrec de Joan Roca, director del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), i Ferran Saro, de Diàlegs a la riba del Besòs. La xerrada estarà moderada per Mónica Morales, també de Diàlegs a la riba del Besòs.

També intervindran Odei A. Etxearte, periodista i autora del llibre De suburbi a ciutat. El Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet, a més de coordinadora de la revista digital Fòrum Grama; Zaida Muxi, arquitecta i urbanista, professora titular del departament d’Urbanisme de la UPC – ETSAB i directora de Serveis Territorials i Urbanisme a l’Ajuntament de Santa Coloma entre 2015 i 2019; i Marc Andreu, periodista i historiador, autor de diverses obres sobre moviments socials, com Les ciutats invisibles, Viatge a la Catalunya metropolitana o Barris, veïns i democràcia.

L’acte està obert a tothom de manera gratuïta, però cal reserva prèvia en aquest formulari. També es podrà seguir en directe a través de Youtube, a https://n9.cl/dialegsenlinea

 

Fotos: Diàlegs a la riba del Besòs