Skip to main content

Actualitat

En tractament tots els afectats per la sarna a la residència Olimpo

  • Josep M. Roca

Els 142 residents de la Residència Lantus Olimpo de Santa Coloma i una seixantena llarga de treballadors de l’empresa -totes les persones  que conviuen habitualment al centre- a més de tots els familiars d’uns i altres han entrat en el pla de medicació que ha posat en marxa el Cat Salut per eradicar el brot de sarna decretat el 21 de juliol. Es tracta d’un brot quan, al menys, hi ha dues persones infectades d’una mateixa malaltia contagiosa.

El passat dia 4 d’agost totes les persones implicades, possiblement unes tres-centes si s’inclou a familiars i visitants estan sent medicats amb pastilles d’ivermectina (la dosi que es dóna depèn del pes del pacient). 

La dosi l’hauran de repetir una setmana després, l’11 d’agost. EL medicament cura l’escaboisi en 24 hores, però l’efecte és a més llarg termini i, a més, per assegurar-se’n es fa la segona dosi per si hi ha algun dels àcars de la sarna, el paràsit que provoca la picor, que ha resistit. 

La cura es fa a totes les persones que hi ha estat en contacte, ja que es contagia per la pell en entrar en contacte, ja siguin casos diagnosticats o no. El paràsit pot estar incubant durant sis setmanes, per això es fa la cura tan extensiva. D’aquesta manera s’assegura l’eliminació del brot.

La cronologia dels fets

Havia passat quasi un mes des que la nit de Sant Joan, els responsables de la residència s’adonaren de lesions cutànies que presentaven alguns residents que es rascaven.  L’edat dels pacients feia molt evident i perillós aquest fet. Van ser traslladats al CAP de referència, on no hi ha dermatòleg. La doctora de capçalera va receptar antihistamínics, alhora que demanava cites amb l’especialista en dermatologia a l’Hospital de l’Esperit Sant.

Un dels residents, de 97 anys, que no es curava de la picor es va derivar a l’Esperit Sant on li van diagnosticar la sarna. Era el 27 de juny, dia en que es va enviar un mail al Servei Epidemiològic de la Conselleria de Salut. Preses les mesures protocol·làries per curar aquest primer cas. La visita per confirmar el diagnòstic no es va produir fins el 21 de juliol.

Davant l’allau de casos de caos amb símptomes de malaltia cutània –alguna causada per la picada de mosquits-, i el temps d’espera, la Residència va enviar el 5 de juliol un informe amb fotografies de 16 pacients. I el 7 de juliol informes de pacients 20 més. El 26 de juliol, la intervenció personal de la ginecòloga colomenca Francisca Mulero, que té la seva mare interna en el centre, portant-la a la visita d’un dermatòleg privat, va fer saltar les alarmes, ja que el metge també li va diagnosticar l’escabiosi. El seu cas va ser seguit d’altres fins que finalment el Departament de Salut va declarar el brot i va decidir usar el protocol per a aquests casos.

El 25 de juliol ja hi havia dos treballadors diagnosticats amb la malaltia per la Mútua que cobreix el centre residencial i molts residents amb símptomes.  El 31 de juliol, Salut va enviar un dermatòleg a visitar el centre . Havien passat 34 dies des del primer cas i 10 des de la declaració del brot. En aquell moment 50 avis ja patien símptomes. Aquests fets van fer que Salut optés per començar el tractament de cura el dia 4 d’agost, en el que participaria tothom que hagués estat en contacte amb residents, treballadors i familiars.

És el cas de l’escabiosi, o sarna, que han diagnosticat a 6 pacients de la residència i a 2 treballadors, de moment. També s’han trobat altres patologies, com picades de  mosquit, que en un primer moment van emmascarar la veritable malaltia.

Els diagnosticats

El cas va saltar a la llum per un article d’El Periódico. Les llargues llistes d’espera en la sanitat pública -per tothom conegudes i patides-, feia que l’hospital de l’Esperit Sant demorés la visita força temps. També la manca de personal (al CAP del carrer Major d’on depèn la Residència no hi ha dermatòleg, per exemple), a més del període de vacances, han complicat molt el seguiment de la malaltia.