Skip to main content

Actualitat

Santa Coloma commemora l'entrada de les tropes feixistes

  • Toni Salvador

27 de gener de 1939. Les tropes del Cuerpo de Ejército Marroquí entraven a Gramenet del Besòs. Després de quatre setmanes de patir intensos bombardejos aeris, provocant la mort de civils indefensos, la ciutat era sotmesa pel bàndol sollevat, iniciant un període de gairebé 40 anys de repressió amb centenars de persones tancades a presó i enviades a camps de concentració, a més de desenes d'afusellats.

84 anys després, la ciutadania de Santa Coloma de Gramenet continua rememorant la data, i un altre any tornarà a sortir als carrers en rebuig del feixisme, però també el racisme, el masclisme i la LGTBIQ+fòbia. Avui divendres 27 a les 19:00 hores partirà un seguici des del metro del Fondo (L1), al qual s'han afegit diverses entitats de la ciutat i partits polítics: a hores d'ara, la CUP-Gent de Gramenet, En Comú Podem, Esquerra Republicana i Unidas Sí Se Puede.

Les víctimes del feixisme, a la memòria

Altre dels actes en el que Santa Coloma recordarà l'assenyalada data és la culminació de la primera setmana del programa de Memòria Històrica de l'Ajuntament d'aquest 2023: a les 11:00 hores, els Jardins del Museu Torre Balldovina acolliran la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les víctimes de l'Holocaust.

En l'acte, la ciutadania podrà col·locar una espelma a l'escultura-memorial dedicada als deportats als camps d'extermini nazis ubicada als mateixos jardins, fer una foto o gravar un vídeo curt, i penjar-ho a les xarxes amb les etiquetes #MemòriaDignitatJusticia, #RecordVíctimesHolocaust, #AmicalMauthausenXarxaMaiMés i #GentCorrent.

A les 17:00 hores, tindrà lloc l'ofrena institucional, la qual comptarà amb la presència de l'alcaldessa, Núria Parlon.

Fotografia: manifestació antifeixista als carrers de Santa Coloma al 2022